Birkebeinerne slår alle rekorder

Aldri før har så mange gått på ski, syklet og løpt i birkebeinertraseene mellom Rena og Lillehammer. Lørdag løp over 10.000 deltakere mellom Sjusjøen og Lillehammer.

Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet samlet nesten 19.000 syklister tidligere i høst.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Starten på Birkebeinerløpet 2010

Starten på Birkebeinerløpet.

Foto: Torstein Paulsen / NRK
Roger Aa Djupvik vant motbakkeløpet

Roger Aa Djupvik.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK
Trangt om plassen

Trangt om plassen i Birkebeinerrennet.

Foto: Simen Sveen / NRK

De har slått alle rekorder. Først var det Birkebeinerrennet som ble fulltegna allerede etter få minutter da påmeldinga åpna i fjor høst. Under Birkebeinerrittet sykla nesten 19.000 over fjellet. Og lørdag ble Roger Aa Djupvik historisk da han tok den første seieren i enda et nytt Birkebeinerprodukt, nemlig motbakkeløpet.

Det er bare å gratulere.

– Jo takk, det var veldig artig. Det var et fint løp og jeg håper det er noe som det blir mer av fremover, sier Roger Aa Djupvik.'

Millioner i omsetning

Suksess for Birkebeinerarrangementene er også suksess for distriktet. Det betyr arbeidsplasser og millioner i inntekter for alt fra sportsbransje til overnattingsbedrifter. Bare Birkebeinerrittet omsatte i år for 44 millioner kroner. Rennet omsatte for 33 millioner kroner i 2010.

For Rune Bergsodden og de andre i arrangørstaben, var lørdagen kronen på verket i jubelåret:

– Når vi får en slik dag hvor sola er med oss og vi har så mange deltakere, så er vi veldige glade og fornøyde, sier han.

– Dere øker og øker. Hva slags dimensjon kommer arrangementene til å få i fremtiden?

– Nei, det er vanskelig å si. Men det er plass til flere løpere, så vi har absolutt mulighet til å utvikle dette videre.

Viktig støtte

Nå i år kom motbakkeløpet på arrangementslista. Neste år blir det landevegsbirken på sykkel.

– Hvor mange birkenarrangement er det egentlig plass til?

– Jeg tror ikke vi skal ta med oss så mange nye ting til med det første, men vi må se på hva som rører seg og hvordan trimtrenden utvikler seg, sier Bergsodden.

På tross av stadig flere deltakere og flere nye arrangementer, klarer arrangørene å holde oppe interessen hos de frivillige.

– Så langt har det gått rimelig greit. Vi har mange som vil stille opp og det er vi selvsagt glade for og helt avhengige av. I år har vi nesten 5000 frivillige totalt sett, så det er en viktig faktor og de er absolutt med på å løfte arrangementet, sier arrangementslederen.

Om motbakkeløpet er kommet for å bli står igjen å se. Uansett skrev Roger Aa Djupvik seg inn i Birkebeinerhistoria som den første vinneren på lørdag:

– Jo, det er selvfølgelig artig det. Jeg tenker ikke så mye på det akkurat nå, men når du sier det, så høres det ganske fint ut.