Hopp til innhold

Slik er den typiske birkebeiner'n

En undersøkelse gjort ved Høgskolen i Lillehammer viser hvem birkebeinerne egentlig er.

Birkebeinerrittet

En gjennomsnittlig birkebeiner er i følge en fersk undersøkelse en som trener variert, men alene. Friluftsliv er den dominerende interessen og de fleste har med seg venner til rittet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bildet av fanatikere, som tidligere har blitt fremstilt, er ikke riktig. De fleste kombinerer treningen med andre interesser

Rolf Rønning, professor ved Høgskolen i Lillehammer

Om en uke er de på plass på sykkelsete og befinner seg et sted mellom Rena og Lillehammer. De skal sykle 94,6 km og konkurrerer med 18.000 andre.

Birkebeinerittet 2011 ble fulltegnet på 53 sekunder i oktober 2010.

Her kan du se hele løypa.

Høgskolen i Lillehammer ved professor Rolf Rønning ønsket å gjøre en ”dypere” undersøkelse på hvem disse ivrige birkebeinerne egentlig er.

Han fant i grove trekk ut at den typiske birkebeineren er allsidig og trener helst alene, har høy utdanning, snakker om Birken på jobb og har mange birkebeinere i sin omgangskrets.

Trener variert

Birkebeinerdeltakere trener meget allsidig. De med høy utdanning trener mest variert.

Undersøkelsen viser at rittdeltakere går på ski og løper mye. Menn sykler oftere MTB (Mountain bike, red. anm.) og grus mens kvinner trener mer organisert inne. Kvinner løper mer og har større bruk av treningsstudio.

Deltakere under 50 år sykler mer MTB, grus- og stisykling og de løper mye. De over 50 går mest på ski. Alpint/telemark drives av de under 50 år og aktiviteten er størst i storbyene.

Treningsstudio blir mest for de under 40 år. Kajakk og roing viser seg å være treningsform for eldre (50+) og høyt lønnede. Løping og langrenn drives signifikant mer av de med høy utdanning.

Kvinner trener mer enn menn

Birkebeinere trener omtrent en time om dagen, få mer enn 12 timer. Alder slår ikke ut på treningsmengden.

Bildet av fanatikere som tidligere har blitt fremstilt er ikke riktig. De fleste kombinerer treningen med andre interesser.

Det viser seg at mange har birkebeinere i egen omgangskrets. Antakelig oppsøker man, velger og prioriterer venner som har felles interesser.

For Birkebeinerrittet trener 64 prosent 4-7 timer i uka. Svært få trener over 12 timer. Kvinner trener mer enn menn. 29 prosent kvinner trener over 8 timer pr uke mot 22 prosent menn. Vi finner flest av de som trener 8 timer eller mer i gruppa under 30 år. 44,1 prosent mot vel 20 prosent i alle gruppe 40 og mer. De med lav inntekt trener mest.

Birkebeinerrittet 2006

Birkebeinerrittet arrangeres for 19. gang lørdag 27. august med start på Rena og mål på Lillehammer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Er ensomme ulver

Birkebeinere er helårstrenende og har jevnt stor aktivitet hele året.

Birkebeinerne er ensomme ulver i den forstand at de trener mest på egen hånd ; 60 prosent av rittdeltakerne oppgir at de trener oftest alene), mens 14 prosent oppgir at de trener oftest med naboer/ venner. Menn trener oftere alene (64 prosent mot 52 prosent av kvinnene)

Deltakere med inntekt over 600 000 trener mest sammen med kolleger. 5,4 prosent kvinner oppgir at de har privat trener. Bare 1,4 prosent menn oppgir det samme.

Halvparten av rittdeltakerne trener på landevei (52 prosent menn og 42 prosent kvinner).

Er lojale mot Birken

I Birkebeinerrittet er det stor Birkebeinerlojalitet. Vel halvparten av deltakerne deltar også i Birkebeinerrennet og 31 prosent i trippelen. Det er en litt lavere andel her som deltar i de to andre øvelsene enn det som var tilfellet for deltakerne i rennet.

Nesten 80 prosent deltar i andre ritt mens bare 20 prosent deltar bare i Birkebeinerrittet. 16,9 prosent deltar på ritt i utlandet. Menn sykler mer i Norge, utlandet og landevei. Gruppa 30-60 år er ivrigst på andre sykkelritt i Norge.

Birkebeinerrittet

Vel halvparten av deltakerne i Birkebeinerrittet deltar også i Birkebeinerrennet og 31% i trippelen, viser undersøkelsen.

Foto: NRK

Nesten 50 prosent av rittdeltakerne har deltatt i landeveisritt. De bruker 1-2 mnd på forberedelsen til rittene. 16,5 prosent menn deltar i mer enn 5 ritt, 12,3 prosent av kvinnene.

Det er de under 40 år som oftest deltar i mange ritt. 7,4 prosent oppgir at seeding en grunn til å delta i andre ritt her, mens 40 prosent oppgir trening. 33 prosent oppgir at de liker å konkurrere.

11,3 prosent kvinner oppgir seeding som viktigst mot 6,5 prosent for menn. Menn er mer opptatt av konkurransen. Konkurranseelementet avtar med alder opptil 60, men de over 60 er mer opptatt av konkurranse enn 50 åringene.

De i voksen alder (over 60+) som fortsatt velger å ha startnummer blir enda mer opptatt av konkurranseelementet enn det de var i 50 årene. Sosiale grunner øker med alder (fra 4,6 prosent til 18,2 prosent).

Har med seg venner

De fleste har med seg venner og kjente til Birkebeinerrittet.

Bare 15 prosent oppgir at de ikke har med venner eller kjente til rittet.

Halvparten oppgir at de hadde med 4 eller flere. Kvinner og yngre har oftere med flere.

Selv om nettverket under arrangementene er store ser det ut som at de fleste benytter seg av de offisielle matstasjonene, få har egne matstasjoner i tillegg.

Trener i arbeidstida

Deltakere med høy inntekt får oftere dekket hele eller deler av startkontingenten (94% over 800000, 83% under 400000). Ansatte i offentlig sektor betaler oftere selv

Rolf Rønning, professor, Høgskolen i Lillehammer

20 prosent av våre deltakere får trene i arbeidstida. Her er det samme tall for begge kjønn.

De med høy utdanning får oftere trene i arbeidstida.

Det er mindre trening i arbeidstiden for de over 40 år.

For Birkebeinerrittet er det 20 prosent som får startkontingenten dekket. Menn må ofte betale selv og andelen som betaler selv øker med alderen.

82 prosent sier at Birkebeinerrittet er en snakkis på arbeidsplassen. Menn snakker mer om det enn kvinner (84,6 prosent mot 74,3 prosent). Gruppen 30-60 år og de med høy inntekt snakker mest.

Deltakere som tjener over 800 000 oppgir at 90 prosent at Birken diskuteres på jobb. Dette tolker vi som at Birkebeinerrittet har høy status i disse jobbmiljøene.

Se bildene fra tidligere ritt:

Birkebeinerne omgås birkebeinere. Mer enn 90 prosent har dem i sin omgangskrets, mer enn 60 prosent på arbeidsplassen og mer enn 50 prosent i familien.

Menn oppgir oftere at andre fra arbeidsplassen deltar. Dette gjelder også for de med høy inntekt og som kommer fra privat sektor.

Kvinner har mest deltakere med fra familien og spesielt de med lav inntekt.

Viktig med resultat og utstyr

Resultater er viktig for deltakere i Birkebeinerrittet.

2/3 oppgir at resultatet er viktig.

De ansatte ved Birkebeiner-kontoret ved påmelding til 2011.

De ansatte ved Birkebeiner-kontoret fulgte med på den rekordraske påmeldingen.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Dette er et høyere tall enn for rennet (56 prosent der).

Birkebeinerne har moderat dyre sykler. ”Tyngden” ligger mellom 7-25 000, bare 20 prosent ligger over det. 41 prosent har mer enn en off-roadsykkel.

Menn har dyrere sykler.

De under 40 år har både flest som har helt billige sykler, og flest med de dyre. De med inntekt over 800 000 har de dyreste syklene. Menn har oftere flere sykler. Jo eldre jo flere sykler. Høy inntekt har også flere sykler.

Hvorfor deltar de?

I Birkebeinerrittet er treningsmål viktigste motivasjon for å delta. På andre og tredje plass kommer henholdsvis egen helse og personlig styrkeprøve.

Birkebeinere er gode ambassadører. Hele 60 prosent sier de har påvirket andre til å delta. Menn verver flere enn kvinner.

Birkebeinerrittet

Undersøkelsen viser at treningsmål er den viktigste motivasjonen for å delta på Birkebeinerrittet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

De over 30 år verver flest og 40-49 år er i særklasse. 21 prosent sier de har vervet flere. Deltakere fra privat virksomhet har vervet flere, det samme gjelder for de med lav utdanning.

Vi har før sett at Birkebeinere trener ganske normalt (1 time pr. dag). Når mer enn 60 prosent får andre til å delta kan vi si at Birkebeinerrittet gir et viktig bidrag til folkehelsearbeidet.

Har høy utdanning

68 prosent av alle rittdeltakerne har høyere utdanning.

Det er klart lavere enn for rennet hvor det var 77 prosent.

Landsgjennomsnittet på høyere utdanning ligger på 27 prosent.

God svarprosent

Undersøkelsen er sendt ut til 3000 e-postadresser.

1738 rittdeltakere har svart på undersøkelsen.

Svarprosenten er god og resultatene er representative, ifølge professor Rolf Rønning.

Høgskolen i Lillehammer har et godt samarbeid med Birkebeinerarrangørene, og Rønning har gjort undersøkelsen sammen med Vegard Johansen og Birkebeinerarrangementene.