Hopp til innhold

Tre menn siktet for fire år gammelt bildrap

SØR-ODAL (NRK): Halvor Johan Sva (64) ble påkjørt og drept av en bil som stakk fra stedet. Nå er saken gjennopptatt.

Avdøde Halvor Sva

PÅKJØRT: Halvor Johan Sva var på luftetur med hunden sin da han ble påkjørt og drept.

Foto: Privat

Halvor Johan Sva, opprinnelig fra Årdal, ble påkjørt da han gikk langs fylkesvei 287 ved Ullern skole i Sør-Odal i oktober 2012.

I fjor ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling, noe som førte til at siktelsene mot en mann i 30-årene fra Romerike og en mann i 20-årene fra Sør-Odal ble henlagt.

Bildrap i Sør-Odal

OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Politiet har snudd alle steiner for å finne sjåføren som drepte Halvor Johan Sva. Politiets teori er at de tre siktede var i bilen som kjørte på Sva på fylkesvei 278 i Sør-Odal.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Nye opplysninger

I vår fikk politiet nye opplysninger om hva som skal ha skjedd i bilen og den aktuelle helga.

Etter å ha undersøkt dem henvendte de seg til statsadvokaten som gjenopptok saken.

– Vi ser på opplysningene som troverdige og kvalitativt gode. De to mennene ble siktet på nytt, og vi startet etterforskning mot en tredje mann som tidligere hadde status som vitne. Han er nå siktet, sier politiadvokat i Innlandet politidistrikt, Bjørn Erik Pettersen.

Mennene er siktet for uaktsomt bildrap eller medvirkning til dette.

Nekter straffskyld

Aina Helene Tvengsberg

NEKTER: – Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, sier advokat Aina Helene Tvengsberg. Også den siktede mannen fra Sør-Odal nekter straffskyld.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Politiadvokaten sier opplysningene knytter den tredje mannen til bilen.

Mannen i 20-årene fra Glåmdalsdistriktet er tidligere avhørt, men politiet mener han lyver.

– Han stiller seg uforstående til at han nå er siktet. Han sier han ikke har vært i bilen, og mener han har en gyldig god forklaring på hva han gjorde den aktuelle natten. Han sier han har sagt sannheten til politiet og står ved det, sier forsvarer Jørn Mejdell Jakobsen.

Advokat Aina Helene Tvengsberg forsvarer mannen fra Sør-Odal, og også han stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han har et ønske om at gjenopptagelse av saken skal få på plass en ansvarlig sjåfør som drepte Sva. En siktelse i en så alvorlig sak vil alltid gå hardt inn på et ungt menneske, men han fortsetter å gå med hodet høyt hevet fordi han er overbevist om at han ikke er skyldig.

Advokat Torkil Røseid som forsvarer mannen fra Romerike vil foreløpig ikke kommentere saken, siden han ennå ikke har fått dokumentene fra politiet.

Politiet mener det ikke er grunnlag for å varetektsfengsle mennene.

– Ønsker å gi de etterlatte et svar

Bjørn Erik Pettersen

OPPLYSNINGER: – Nye opplysninger knytter en tredje person til bilen som kjørte på Halvor Sva, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen.

Foto: Ann Kristin Mo / NRK

Politiet har tidligere sagt at de mener at det er personer som har opplysninger om saken som politiet var interessert i å få tak i.

Alt tyder nå på at noen har bestemt seg for å fortelle politiet hva de vet.

– Så sant vi har noe å bygge på kommer vi til å jobbe med denne saken, som har så mange sider rundt det som skjedde. Vi tenker da særdeles på de etterlatte som sitter med uvissheten etter denne oktoberdagen i 2012. Vi ønsker å gi dem et svar på hva som skjedde.

Politiet etterforsker bildrap i Sør-Odal

GJENOPPTATT: Bildrapssaken ble henlagt etter tre års etterforskning på grunn av bevisets stilling. Nå er saken gjenopptatt og tre menn siktet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Flere saker fra Innlandet