Bildrapssaken i Sør-Odal er henlagt

Det er snart tre år siden en mann i 60-årene ble påkjørt og drept i Sør-Odal. Nå er saken henlagt, fordi man ikke finner vedkommende som kjørte ulykkesbilen. Begge de to siktede i saken er lettet over avgjørelsen.

Politiet etterforsker bildrap i Sør-Odal

ETTERFORSKET: Åstedsgranskere undersøkte stedet der Halvor Johan Sva ble funnet påkjørt i 2012. Nå er saken henlagt.

Foto: Bjørn Opsahl

Dermed er også siktelsene mot to menn som har vært siktet i saken siden 2013 henlagt, bekrefter statsadvokat Iris Storås.

Den 64 år gamle Halvor Johan Sva, opprinnelig fra Årdal, luftet hunden sin langs fylkesvei 287 på Ullern da han ble påkjørt av en bil 20. oktober i 2012. Han døde senere av skadene han fikk.

– Lettet

Begge de to mennene som har vært siktet i saken er lettet over henleggelsen.

– Han er veldig lettet og glad, og ut ifra hans ståsted så er henleggelsen en riktig beslutning som er tatt. Han har vært siktet lenge, men min klient tenker at det har vært viktig for politiet å forsøke og få klarhet i hvem som kjørte bilen, og at den tiden som har vært brukt har vært veldig viktig for de etterlatte, sier hans forsvarer Aina Tvengsberg.

Hun er forsvarer for mannen fra Sør-Odal. Også den andre mannen, som er fra Nes, er glad for henleggelsen, sier hans advokat Torkild Røseid.

– Han sier han er glad fordi siktelsen har vært til hinder for videre utdanning og jobb. Det har også vært en belastning i seg selv å være mistenkt. Han har ikke vært redd for å bli dømt, da han vet han er uskyldig, skriver Røseid i en SMS til NRK.

Finner ikke sjåfør

Avdøde Halvor Sva

DØDE: Halvor Johan Sva døde av skadene han fikk da han ble påkjørt av en bil.

Foto: Privat

Tross iherdig etterforskning har ikke politiet kommet nærmere et svar på hvem som kjørte bilen, og nå er saken henlagt.

– Grunnlaget for henleggelsen er etter bevisets stilling. Det er gjennomført en grundig og omfattende etterforskning både av lokalt politi med bistand fra Kripos, men det har ikke ledet til en oppklaring av saken. Dermed har man vurdert det dit hen at man ikke kommer videre med saken nå, sier statsadvokat Storås.

Siktelser henlagt

Det har vært flere siktede i saken, men de er sjekket ut og det gjensto altså to siktelser. De to mennene har vært siktet siden desember 2013, fram til henleggelsen i dag.

– Det har gått lang tid, men min klient har gått med hodet hevet under hele denne tiden for han har vært helt sikker på at han ikke har gjort noe galt. Han sier at hvis han hadde gjort noe galt i forbindelse med denne saken så hadde han ikke klart å leve med seg selv i disse årene, sier Tvengsberg.

Kan dukke opp på nytt

Sjøl om saken nå er henlagt kan den bli tatt opp på nytt.

– Skulle det dukke opp opplysninger av vesentlig betydning så har man mulighet til å ta saken opp på ny, men det er ingen bevis som tilsier at vi kan straffeforfølge noen for handlingen, sier Storås.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Elin Fossum

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30

Se nyheter fra Innlandet klokka 19:30