Ber om 14 års forvaring for seksuelle overgrep mot barn

GJØVIK (NRK): Over flere år skal en mann i Innlandet ha filmet og tatt bilder av overgrep mot fire mindreårige barn. Aktor ba om 14 års forvaring for mannen.

Gjøvik tingrett

TILTALT: En mann i 40-åra sitter på tiltalebenken i Gjøvik tinghus, siktet for overgrep mot fire mindreårige. Flere av barna var hans egne.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Dette er en svært alvorlig sak, fortalte konstituert statsadvokat, Johan Petter Bærland i sin prosedyre.

Han mener det er flere skjerpende forhold i saken og gjentakelsesfare som gjør at mannen bør idømmes forvaringsstraff

– Det er svært grove handlinger. Og handlingene fremstår som hverdagskost for ham, fortalte Bærland.

På rettens første dag innrømmet mannen seksuelle overgrep mot fire mindreårige barn.

Barna som ble utsatt for overgrepene er mannens stebarn og egne barn. De yngste barna var helt nede i spedbarnsalder da overgrepene startet.

Den tiltalte har også filmet og tatt bilder av de seksuelle overgrepene. Han har også tatt seksualiserte bilder av barna.

Forklarte seg om overgrepene

I 2012 startet overgrepene mot ett av barna, som varte helt fram til 2019. Noen år senere startet overgrepene mot tre av hans egne barn.

Under forklaringen i retten fortalte den tiltalte at tiltalepunktene stemmer godt overens med hvilke handlinger han har utført.

Da aktor ville vite om noen av tiltalepunktene ikke hadde skjedd, svarte den tiltalte:

– De grove overgrepene har ikke skjedd ofte, slik jeg ser det. Men det har skjedd, og det er alvorlig i seg selv.

Mannen forklarer at flere av overgrepene har skjedd mens han har vært alene med barna. Han forklarte også at samboeren var til stede i huset mens enkelte av overgrepene pågikk, uten at hun var klar over hva som skjedde.

Den tiltalte hevder i retten at det enkelte ganger har gått flere måneder mellom overgrepene. I disse periodene skal han ha forsøkt å «ta seg sammen». Han skal samtidig ha slettet alt bilde- og video-materiale fra PC-ene sine.

– Jeg har prøvd å slutte. Så har det gått en stund, før jeg har begynt igjen.

Mener han er pedofil

Johan Petter Bærland

STRENGESTE STRAFF: Johan Petter Bærland, fungerende statsadvokat, er aktor i overgrepssaken. Han forteller at mannen kan bli dømt til 21 års forvaring.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Den tiltalte skal ha fortalt at han antar å ha en pedofilidiagnose. Det fortalte mannen under en psykiatrisk vurdering i forbindelse med en fengslingsforlengelse.

I august i fjor ble mannen i 40-åra pågrepet, etter at politiet hadde mottatt en anmeldelse fra barnevernstjenesten i kommunen de var bosatt i.

Barnevernstjenesten hadde da mottatt en bekymringsmelding fra barnehagen som barna gikk i. Samme dag hadde det ene barnet fortalt i barnehagen at han hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep fra den tiltalte.

Problemer med å huske detaljer

Ove Herman Frang er forsvarer til den tiltalte mannen. Han forteller at tiltalen er svært alvorlig, og at dette er noe klienten hans er klar over.

– Han er fullt innforstått med dette, og han har prøvd så godt han kan å belyse de straffbare forholdene, sier Frang.

Ove Herman Frang

SVÆRT ALVORLIG: Ove Herman Frang forsvarer den tiltalte mannen fra Innlandet. Han sier klienten hans er klar over tiltalens alvorlighetsgrad.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Den tiltalte klarte ikke i retten å gi noe tall på hvor mange ganger overgrepene har skjedd.

– Det er forhold som går langt tilbake i tid. Slik at han har av naturlige årsaker problemer med å huske en del detaljer, sier forsvareren.