Hopp til innhold

Alpin-duoens første delte seier

VINSTRA: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har veksla på hvem som står øverst på pallen i mange år. Men i helga tok de sin første delte seier da de fikk Peer Gynt-prisen fordi de er gode rollemodeller.

Peer Gynt-pris

HØY PRIS: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal fikk Peer Gynt-prisen med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til stede lørdag.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Jeg antar at dette er av de prisene som henger høyest i Norge, sier Aksel Lund Svindal.

Lørdag fikk han og alpinmakker Kjetil Jansrud utdelt hedersprisen Peer Gynt på Jansruds hjemmebane Vinstra.

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal kåret til årets Peer Gynt

Den største prisen

Peer Gynt-prisen gis til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet.

Blant tidligere vinnere er Einar Gerhardsen, Ole Gunnar Solskjær, Gro Harlem Brundtland, Eva Joly, Knut Vollebæk, Arne Næss, Marit Bjørgen, Jens Stoltenberg, Jan Egeland og Thor Heyerdahl.

Det er en del personer på lista over dem som har fått den tidligere som det er verdt å se opp til. Når man får en pris man får den følelsen av blir man litt stolt, sier Aksel Lund Svindal.

Gode vinnere og tapere

Jobben til de to har i alle år vært å kjøre fortest mulig på ski. Men de har klart det samtidig som de har sørget for at de rundt dem har det bra. Selv om det handler om en individuell idrett mener juryen at de har klart å unngå å kjøre et ego-løp.

Vi er godt vant med å akseptere at den ene er bedre enn den andre. Heldigvis har det veksla litt hvem som er best, sier Kjetil Jansrud som er den første Gudbrandsdølen som får prisen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

ROLLEMODELLER: Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal har byttet på hvem som får gull og sølv, men har alltid unnet hverandre seieren.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Begge prisvinnerne mener det ikke handler så mye om å være god på ski eller god idrettsutøver. Men det handler om hvordan de er når de først har blitt gode.

Når Aksel har en bra dag og jeg har en dårlig dag må vi kunne være kompiser, sier Jansrud.

Og det har de vært. Vinneren skrur seg et hakk ned og taperen skrur seg en hakk opp.

Hvis du er en god vinner klarer du å dra med deg han som ikke har en bra dag. Og en god taper klarer å glede seg over han som har gjort det bra, sier Aksel Lund Svindal.

Han og Kjetil Jansrud fikk prisen under årets Peer Gynt-festival. Der også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var til stede for å hedre tidligere prisvinner Thorvald Stoltenberg. Han var med på en egen Thorvaldfrokost der tema var Mot til å bry seg.