Hopp til innhold

– Siktet barnefar er i Russland med døtrene

Faren som er siktet for å ha bortført døtrene sine fra Kongsvinger, er i Russland med jentene, opplyser hans advokat. Politiet og jentenes bistandsadvokat sier til NRK at nå blir vanskelig å få søstrene tilbake til Norge.

Kongsvinger

Politiet på stedet der de to søstrene ble bortført 10. juni. Jentene ble bortført fra Masterudveien, mellom Kongsvinger og Austmarka.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Den siktede barnefaren skal selv ha tatt kontakt med Dagbladet. Han hevder han er uskyldig, og at han har reddet barna fra norsk barnevern. Overfor avisa bekrefter hans forsvarer, John Christian Elden, at barnefaren skal befinne seg i Russland med døtrene.

Barnefaren opplyser også at han har lagt ut en video på sosiale medier. Den lange versjonen av videoen viser den siktede barnefaren mens han sitter inne i bilen til jentenes beredskapsfar.

Videoen er tatt opp i forbindelse med kidnappingen av søstrene, som ble hentet av den biologiske faren og to maskerte menn da de gikk av bussen i Kongsvinger-området tidligere denne måneden.

– Jeg må dra, jentene mine venter

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl mener videoen viser at søstrenes biologiske far forsøker å oppholde beredskapsfaren etter kidnappingen.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

NRK har sett videoen, der søstrenes biologiske far snakker med beredskapsfar om løst og fast i flere minutter. Politiet mener den viser at barnefaren bevisst oppholder beredskapsfar slik at han ikke får varslet politiet etter kidnappingen.

Den biologiske faren sier også til barnas beredskapsfar at han ikke vil være i Norge, dersom han ikke får «ta vare på mine her».

På et tidspunkt spør den biologiske faren også om beredskapsfaren kan vente med å ringe politiet i «10 – 15 minutter.» På tampen av rundt 12 minutter lange samtalen sier den biologiske faren at han må dra, «fordi jentene mine venter».

– Beredskapsfaren ble redd

Bortførte jenter

Politiet gikk i forrige uke ut med dette bildet av jentene, for å få inn flere tips i saken.

Foto: Politiet

I en pressemelding melder politiet at de var forberedt på at et slikt opptak kunne bli publisert. Dette fordi beredskapsfar har fortalt til politiet at han mente samtalen mellom ham og biologisk barnefar kunne være filmet, opplyser politiet i Hedmark.

– Så vidt vi kjenner til er det ikke en video av barna. Det er et opptak av en samtale mellom biologisk far og beredskapsfar, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl til NRK.

Beredskapsfaren har i avhør med politiet forklart seg i detalj om samtalen han hadde med barnas biologiske far i bilen før kidnappingen. Beredskapsfaren har sagt til politiet at barnefaren tok hans nøkler da han satte seg inn i bilen hans, og ba ham holde hendene på rattet.

Samtidig observerte han at et av barna ble tvunget inn i den ventende bilen av en maskert mann. Han ble redd i situasjonen og har forklart at han prøvde å oppføre seg på en slik måte at biologisk barnefar ikke skulle bli provosert. Det
er ikke noe i det aktuelle opptaket som ikke er i samsvar med det beredskapsfar har fortalt til politiet, opplyser politiet.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

De to jentene på seks og åtte år ble bortført av sin biologiske far, etter at de skulle bli hentet av beredskapsfaren da de kom hjem fra skolen.

Foto: Politiet

– Har ikke tatt kontakt med politiet

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl sier til NRK at man ikke vet hvor faren befinner seg, ut over det at Elden sier han er i Russland.

– Jeg vet ikke mer enn det du referer til nå. Advokat Elden har ikke tatt kontakt med politiet, sier Dahl, som legger til at etterforskningen fortsetter som før.

Jentenes bistandsadvokat, Britt Kjelleberg, har sett videoen. Hun sier hun fortsatt er bekymret for de unge jentene.

– Bekymringen min for barna er der fortsatt. Det er åpenbart biologisk som har dem i sin omsorg nå. Dette er ikke svart-hvitt, men måten han har gått frem på er åpenbart ikke heldig, sier Kjelleberg.

– Sjansene er ikke store

Brit Kjelleberg

Jentenes bistandsadvokat, Britt Kjelleberg, mener sjansen for at de bortførte jentene kommer tilbake til Norge er små.

Foto: NRK

Kjelleberg sier at hun nå tror det blir vanskelig å få jentene tilbake til Norge.

– Utlevering vanskeliggjøres av at de er i Russland. Jeg ser ikke på sjansene for at de kommer tilbake som veldig store. Da får man bare håpe at de har det bra, og at de blir behandlet godt.

Politiet ønsker fortsatt kontakt med personer som har opplysninger om jentene, barnas far, kjøretøy eller andre personer observert i området der jentene ble bortført. Samtidig innrømmer Johnsen Dahl at det kan bli utfordrende å få jentene tilbake til Norge.

– Det gjenstår å se. Det kommer litt an på hvilke avtaler som eventuelt finnes med russiske myndigheter. Jeg vil tro at det kan bli vanskelig, sier politiadvokaten til NRK.

Den siktede barnefaren har hele tiden avvist å ha gjort noe galt, og har gjennom sin advokat John Christian Elden vist til at han formelt har omsorgsretten for de to barna. NRK har tidligere meldt at barnas mor er siktet for medvirkning i saken. Hun har tidligere nektet noen form for kjennskap til saken.

Advokat John Christian Elden har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

Flere saker fra Innlandet

Hvit skogshare

Ser du hva som er feil med dette bildet?

Finnskogdagene

Nå går Finnskogdagene av stabelen: – En skikkelig milepæl