Hopp til innhold

– Skrekkfilm hjelper mot angst

Skrekkfilmer kan brukes til mer enn bare underholdning. De kan lære oss å takle vår egen angst, mener filmforsker.

JAPAN-ENTERTAINMENT-ITALY-FILM-ASIA-FILES

HJELPER MOT KJEDSOMHET: Få kjeder seg når de ser på filmer som The Grudge (2004), som er en av tidenes mest kjente skrekkfilmer.

Foto: AFP / AFP

I dag er det Den Store Kinodagen 2017 på kinoer over hele landet, med halv pris på billetter og utvidet program. Kanskje du bør velge en film som får deg til å grøsse og gjemme deg inne i genseren?

Filmforsker Søren Birkvad ved Høgskolen i Innlandet mener det er flere grunner til at folk i Norge tiltrekkes av de mørke og skumle filmene.

Han mener filmene blant annet lærer oss å omgå vår egen angst, siden de gir oss muligheten til å teste ut våre personlige og kollektive grenser i trygge omgivelser.

– Man kan se det i måten barn og ungdom av og til bruker skrekkfilm som ledd i en slags manndomsprøve hvor det handler om å holde ut så mye som mulig. Blir det for skummelt, kan de bare holde seg for ørene eller ta hendene foran øynene.

Psykolog Svein Åge Kjøs Johnsen mener man får en opplevelse av å ha kontroll når man ser slike filmer.

– I psykologien kaller vi det å aktivere en følelse, emosjonsregulering. Ved å se skrekkfilm kan man oppleve å ha kontroll både over situasjonen, eller seeropplevelsen, og over følelsen av frykt. Å se en skremmende film kan muligens også fungere som en distraksjon fra andre følelser, sier han til forskning.no.

Corpse - skrekkens orkester

DEFINERER ONDSKAP: Birkvad mener det er godt for oss å få definert hva som er godt og hva som er ondskap.

Foto: Hans Inge Hagen og Anne Torunn Øverbø

– Tar tak i meg og rister meg

Grunde Tveiten, som er student i Lillehammer, er stor fan av skrekksjangeren. Han sier filmene i stor grad kan hjelpe mot kjedsomhet.

– Noen ganger vil jeg at filmen skal ta ordentlig tak i meg og riste meg slik at det gjør noe med meg fysisk. Da er skrekk det absolutt beste.

Han mener det er stor forskjell på kvaliteten på filmene, og at det er én ting som spesielt skiller de gode fra de dårlige.

– Det er viktig at man ikke ser monsteret med en gang. Hvis du ikke aner hva som skjuler seg i skyggene så spiller fantasien din løpsk, da kribler det skikkelig i ryggen, sier han.

Grunde Tveiten

SKREKK-ENTUSIAST: Grunde Tveiten er stor fan av skrekkfilmer.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

«Vi liker å se på skrekkfilm simpelthen fordi det er underholdende. Det blir et slags vern mot kjedsomhet»

Søren Birkvad/ Filmforsker

Birkvad støtter Tveiten i at skrekkfilmene kan være en god resept mot kjedsomhet. Han mener de også er med å definere hva som er ondskap, noe som er godt for oss.

– Vi liker å se på skrekkfilm simpelthen fordi det er underholdende. Det blir et slags vern mot kjedsomhet. I skrekkfilmer er det også tydelig for oss hva som er ondt og hva som er godt. Dette treffer oss bedre enn de religiøse forklaringene på det onde som man fokuserte mer på før, sier han.

Forskrekket baby

HJELPER OSS Å TESTE GRENSENE VÅRE: Filmforsker Birkvad mener skrekkfilmer kan lære oss å omgå egen angst på en god måte.

Foto: Dainis Eglavs / ScanStock

Flere saker fra Innlandet