Hopp til innhold

– Næringen tåler ikke flere slike saker

Bondelagsleder i Hedmark, Einar Myki, mener nok er nok for pelsdyrnæringa om det ikke nå blir ryddet opp.

Einar Myki

Leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki, mener pelsdyrnæringen nå må ryddde opp hvis de skal overleve.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I går kom det nye bilder av skadde dyr, tatt av dyrevernaktivister på en minkfarm i Telemark. Mattilsynet har politanmeldt bonden og Pelsdyrralslaget har nå inndratt sertifikatet til å drive oppdrett.

Næringa er under politisk press. Arbeiderpartiet og SV vil forby oppdrett av pelsdyr. Norges Bondelag forsvarer pelsdyroppdretten, men advarer om at det brenner et blått lys for næringa om det ikke ryddes opp:

– Jeg tar sterk avstand fra bildene og holdningene som kom frem i går. Næringa tåler ikke flere sånne runder nå. Det er helt klart, sier Einar Myki, leder for Hedmark Bondelag.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nå mener Bondelagslederen at nok er nok, og at næringa ikke tåler flere slike saker:

– Oppstår skader

Trond Sørum er styremedlem i Norges Pelsdyralslag og med 5500 mink er han det han selv kaller en gjennomsnittlig, norsk oppdretter. Han inviterer gjerne inn i farmen i Brumunddal for å være med å snu det negative bildet av næringa.

– Jeg tar avstand fra slike bilder. Det er ikke bra, men det er ikke representativt for næringa, sier Trond Sørum.

Men når NRK gjør intervju inne i minkfarmen hans oppdager vi en mink med store skader i skallen og med delvis avbitt hale.

– Denne har det ikke godt, så denne skal vekk. Dere har sett ganske mange dyr her, men nå var vi litt uheldige akkurat nå. Jeg vil gjerne avlive denne så fort som mulig, sier Sørum.

Han mener de seriøse i bransjen gjør så godt de kan.

– Når en driver med dyr så oppstår det skader, men vi gjør det vi kan for at det skal bli så minimalt og så lite som mulig. Det har vi veldig fokus på, sier han.