Hopp til innhold

– Dette går på helsa løs, både for dyr og folk

Leder i Hedmark bondelag, Einar Myki, er svært skuffet over at det ikke er noen bedringer i vente for hans medlemmer. Han frykter nå at mange slutter i næringa.

Einar Myki

Leder Einar Myki i Hedmark Bondelag frykter at mange bønder gir seg i næringen siden det ikke ligger an til å bli staket ut noen ny rovdyrspolitikk i Norge.

Foto: Frode Meskau / NRK

Nils T. Bjørke, leder Norges bondelag

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag mener det ikke er tomme trusler at bønder vil gi seg.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

I natt brøt forhandlingene om rovdyrforliket sammen da partene på Stortinget ikke klarte å bli enige.

Partiene hadde som mål å bli enige om bestandsmål og forvaltning av rovdyrene i Norge ulv, bjørn, jerv og gaupe. Representanter for alle partiene på Stortinget satte seg rundt forhandlingsbordet klokka 16.00 tirsdag ettermiddag.

– Beklagelig

Elleve timer senere var det slutt. Det blir ikke noe av et bredt forankret forlik om norsk rovdyrforvaltning. Det synes leder i Hedmark bondelag er svært beklagelig.

– Dette er svært beklagelig. Det er mange som håpa dette skulle skje, så nå er jeg redd konsekvensen blir at mange i næringa gir seg, sier han.

Dermed gjelder rovdyrfoliket fra 2004 inntil videre.

- Ikke tomme trusler

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag er enig med lokallagslederen i at dette er alvorlig for deres medlemmer.

- Det er ikke tvil om at mange bønder hadde håpet på et forlik. Det er dramatisk at det ikke ser ut til å bli noen bedring for de som opplever psykisk press og ekstraarbeid som følge av rovdyras herjinger, sier han til NRK.no

- Er det ikke bare tomme trusler at mange vil gi seg?

- Jeg har snakket med flere bønder som sier at dette er siste året de forsøker seg i næringen. Spesielt i Hedmark og øst for Glomma er det stadig folk som slutter med sau, så han har full dekning for det han sier, sier Bjørke, og legger til at dette også gjelder spesielt Oppland, Trøndelag, Nordland og Troms.

Sau tatt av rovdyr

Frp, Høyre og Senterpartiet vil flytte mer makt lokalt i forvaltningen og ønsker en klar nedgang i bestands-målet for bjørn, ulv, gaupe og jerv.

Foto: Jørn Kjonerud

Også Høyres stortingsrepresentant Siri A. Meling, som deltok i nattens forhandlinger, tror dette stemmer.

- Det er fare for at flere slutter i næringen nå. Konfliktnivået er høyt, og mange i næringen er redde for konsekvensene nå, sier hun til NRK.no

Valgte side med SV

Bente Elin Lilleøkseth

Fylkeslederen i Hedmark Arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth, er misfornøyd med mangelen på forlik.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Under nattens forhandlinger var det Ap som satte en stopper for det hele da de valgte side med SV, noe Myki reagerer på.

– Dette står ikke inne hos de Ap-politikerne jeg kjenner, så jeg regner med de er like skuffa, sier han.

Og han får støtte fra blant annet fylkeslederen i Hedmark Arbeiderparti, Bente Elin Lilleøkseth. Hun er enig i at det hele er beklagelig, men ønsker ikke å legge skylda ene og alene på sitt parti.

– Vi ønska oss et bredt forlik, det ble det dessverre ikke denne gangen. At bestandsmålet blir stående er ikke bra for Hedmark, sier hun.

Hva tenker du om at Ap valgte side med SV?

– Jeg skjønner at det er om å gjøre for andre å fordele skyld, men nå er det jo slik at det var flere partier som var uenige og man forhandler mellom flere parter. Mer vil jeg ikke kommentere om den saken, sier Lilleøkseth.

Etter det NRK erfarer, var det tårer rundt forhandlingsbordet mens de harde drakampene pågikk i kveldstimene.

Uenige

Frp, Høyre og Senterpartiet vil flytte mer makt lokalt i forvaltningen og ønsker en klar nedgang i bestands-målet for bjørn, ulv, gaupe og jerv.

SV og Venstre ser på dagens bestandsmål som et minimumskrav og sterkt motsatt seg forslaget om å kutte i bestandsmålene.

Men er det ikke bedre at de jobber for en god løsning istedenfor å ta et forhasta vedtak?

Jo, dersom vedtaket hadde vært verre enn det vi allerde har, så er det jo det, sier Myki.

Noen er fornøyde

Men ikke alle rister på hodet av nattens brutte forhandlinger. Naturvernforbundet i Hedmark er fornøyd med at det ikke blir noen strengere rovdyrpolitikk i Norge.

– Vi var ikke så fornøyd med forliket fra 2004, men det er i alle fall bedre enn hva det kunne ha blitt. Så da er vi fornøyd, sier leder av fylkesstyret i Naturvernforbundet i Hedmark, Hege Sjølie.