Hopp til innhold

Den 17 år gamle jenta var i livsfare

Kvinnene, som i følge tiltalen ble dopet med narkotika og voldtatt av en 38-åring fra Elverum, kunne fort ha dødd. Det mener to sakkyndige som har vurdert graden av bevisstløshet ved å studere filmene av overgrepene.

Rettssal

Tirsdag vitnet en av de fornærmede kvinnene i Eidsivating lagmannsrett. Hun var bare 17 år ga hun møtte den tiltalte mannen.

Foto: Linda Vespestad / NRK

38-åringen fra Elverum er blant annet tilalt for å ha voldtatt fire kvinner en rekke ganger, dels mens de var bevisstløse eller så ruset at de ikke kunne gjøre motstand.

I tingretten ble han dømt til 15 års forvaring. Nå pågår ankesaken i Eidsivating lagmannsrett og 38-åringen erkjenner ingen skyld denne gangen heller.

Dyp bevisstløshet

Han sier kvinnene spilte bevisstløse, at det var avtalt på forhånd.

I følge de to sakkyndige professorene Kari Ormstad og Johan Ræder, som la fram sin rapport for lagmannsretten onsdag ettermiddag, er det absolutt ikke sant.

De konkluderer med at en av de fornærmede kvinnene, en 17 år gammel jente, var i en tilstand av dyp bevisstløshet under voldtektene, og at det skyldtes overdoser med narkotika.

Det skriver Aftenposten og Østlendingen.

De to professorene har gjennomgått flere av videoene som tiltalte tok opp, for å vurdere jentas tilstand under overgrepene. De samme filmene blir vist i lagmannsretten.

Kunne ha dødd

Jenta var i livsfare. Tilsanden hun var i, er ikke som vanlig søvn eller bevisst samarbeid mellom jenta og overgriperen, mener de sakkyndige.

Professor Johan Ræder sier i sin erklæring at jenta var i livsfare av flere grunner. En dyp bevisstløshet av denne typen kan lett føre til pustevanskeligheter og blodtrykk og hjertefrekvens kan bli såpass lave, at blodforsyningen til hjerne eller hjerte blir utilstrekkelig, skriver Aftenposten.

Det var også fare for direkte kvelning og andre skader.

Overgrepet skjedde hjemme hos 38-åringen. Han var den eneste som var tilstede og var ikke i stand til å vurdere farene ved bruk av rusmidler i store doser.

I tillegg viser videoopptakene at han ikke var det miste opptatt av jentas sikkerhet, men bare av seg selv.

Svært alvorlig tilstand

Tiltaltes kone (30) befant seg i en lignende situasjon da hun døde av en overdose i januar i fjor, skriver Aftenposten.

Flere filmer viser at også hun var bevisstløs mens tiltalte forgrep seg på henne.

De sakkyndige fortalte i retten, at hvis en person legges inn på sykehus i en slik tilstand av dyp bevisstløshet, er det nødvendig å legge personen i stabilt sideleie under kontinuerlig tilsyn av spesialutdannet personale med støtte av elektroniske hjelpemidler.

Tiltalte hevder fortsatt at kvinnene var med på leken og at det i enkelte tilfeller var de selv som tok initiativet til denne typen sex.

Han og hans avdøde kone skulle blant annet ha blitt enige om å lage slike sexfilmer for å tjene penger på dem, sier han.

Fikk ikke lov til å forlate rettssalen

Forsvarer Steinar Jacob Thomassen (t.v.) og Arild Almklov

Forsvarer Steinar Thomassen og Arild Almklov. Den tiltalte 38-åringen fikk ikke lov til å forlate rettssalen da videobevisene ble spilt av i retten.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Da en rekke filmer med 38-åringens avdøde kone ble vist for lagmannsretten i går, ba tiltalte innstendig om å få slippe å se, skriver Aftenposten og Østlendingen.

Han ville forlate rettssalen. Det fikk han ikke lov til.

I tingretten slapp han å se sine egne overgrepsvideoer, men i går ble han nærmest beordret av dommeren i lagmannsretten til å overvære videobevisene med sin avdøde kone, som varte i mange timer.

Han stirret ned i bordet eller vendte ansiktet bort fra den store videoskjermen, skriver Østlendingen.

Flere saker fra Innlandet