– Er det du som er trans?

Peter Theisen Amlie fra Toten får stadig spørsmål om identiteten sin. Nå lager han kortfilm for å vise hvordan det er å leve utenfor de to mest kjente kjønnskategoriene.

Peter Theisen Amlie

19 år gamle Peter Theisen Amlie fra Toten lager film om å være ikke-binær.

Foto: Anna Kvarberg Ekre / NRK

Kortfilmen har fått navnet "Hen" og handler om Luca, som er ikke-binær. Begrepet betyr at man hverken definerer seg som mann eller kvinne. Filmen viser hens møte med folk rundt seg, og hvordan Lucas største utfordring ikke nødvendigvis er diskriminering.

–Jeg fant ikke noen filmer som handler om dette temaet, og har flere venner som er i denne situasjonen som karakteren er i. Jeg ser det som et samfunnsansvar å snakke om det og lage en film om det, sier Peter.

Den unge filmskaperen er født som jente, og egne erfaringer er brukt i filmen.

–Jeg husker jeg var på en fest en gang, så kom en jeg ikke kjenner og spør- "er det du som er trans?" Sånt opplever jeg, det å bli en snakkis på fest. Det er ikke så kult, og det er det som er greia i filmen min, sier Peter.

Peter Theisen Amlie fra Bøverbru vil utfordre våre fordommer

Peter Theisen Amlie står bak kortfilmen Hen

Folk spør om mye

–Folk er veldig forståelsesfulle, men når en får sånne spørsmål flere ganger om dagen blir en litt lei, selv om folk jo spør fordi de vil forstå mer, sier han.

Selv om Peters historie er annerledes enn Luca sin kjenner også han på utfordringen med kjønnsnormer.

– Det som er vanskeligst med meg selv og min egen kropp er at jeg ikke har fått ordnet alt enda, sier Peter.

– Det er vanskelig at jeg ikke kan reise på ferie og bade. Så er det fortsatt noen som sier hun om meg, og bruker det gamle navnet mitt, og det er vanskelig, sier Peter.

Vil vise frem filmen

Jeg er forholdsvis lykkelig, det er mange som sliter mye mer enn meg, sier han.

–Jeg føler meg egentlig ganske heldig. Jeg er inne på Rikshospitalet og kommer til å få hjelp, blant annet i form av hormoner, sier han.

Nå er han i gang med andre året på Noroff, og han håper å få vist filmen sin på flere filmfestivaler.

–Nå vil jeg videreutvikle meg, jeg har hatt en del skeiv tematikk til nå, sier han. Målet for 19-åringen er å komme ut av den boksen og utvikle seg som filmskaper.