Hopp til innhold

Reagerer på UltraBirken: – Det er ikke mulig å reparere slike skader

Deltakerne i UltraBirken satte tydelige spor langs høyfjellsstier under årets regnfylte ritt.

Sølete sti med sykkelspor.

SPOR: Slik så det ut på stien sørover Fra Djupet i Øyerfjellet på lørdag, dagen etter at UltraBirken ble gjennomført.

Foto: Petter Syverud

Nå reagerer flere på det de mener er ødeleggelser av en sårbar natur. Petter Syverud er hytteeier og turgåer i Øyerfjellet der deler av sykkelrittet gikk. Han mener at årets utgave av Ultrabirken ikke skulle ha blitt tillatt.

– De visste at det kom regn og at det ville bety stor slitasje på stier. Likevel var det ingen som grep inn og stoppet dette, sier han til NRK.

Syverud har skrevet et leserbrev om saken som er sendt til flere medier. Lørdag, dagen etter at UltraBirken ble gjennomført, tok han en rekke bilder som viser gjørmete stier med tydelige spor etter mange terrengsykkeldekk på en av stiene.

To terrengsyklist på en sti i tåkete vær.

KREVENDE RITT: 612 syklister stilte til start i årets UltraBirken. Den teknisk krevende løypa går delvis på smale stier og i ute i terrenget og er ca. 110 kilometer lang.

Foto: Geir Olsen/Birken

Foreslår alternativ trasé

– Jeg har tatt bilder av ødeleggelsene over ca. 1 kilometer, og det stopper ikke der. Dette området ligger ca. 930 moh. Det er ikke mulig å reparere slike skader, mener Syverud.

Les også: Mener Ultrabirken raserer naturområder

Han mener arrangøren av terrengsykkelrittet burde hatt en alternativ trasé som de kunne sendt syklistene gjennom når de så at det ble nedbør.

Erland Flaten, DNT

BETENKT: Daglig leder i DNT Lillehammer, Erland Flaten, ønsker rittene Birken og Ultrabirken hjertelig velkommen da han er positiv til friluftsliv, men ikke når skadene på terrenget blir like store som de aktuelle bildene viser.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

– Å planlegge et sykkelritt med 600 deltakere i et høyfjellsområde burde få hensynsregelen til å blinke rødt for flere parter enn arrangøren selv, mener han.

Daglig leder Erland Flaten i DNT Lillehammer har også sett bildene og snakket med Syverud. Han sier han er betenkt over det han ser.

– Vi er jo absolutt for all mulig slags friluftsaktivitet i fjellet. Men ikke når det medfører at skadene på terrenget blir store. Disse bildene viser skader som ser ganske omfattende ut, sier Flaten.

– Ikke mulig å avlyse

Jo Gunnar Ellevold, leder i Birken AS

BIRKENSJEF: Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, sier det er umulig å avlyse UltraBirken ved regn, med tanke på at deltakere kommer langveisfra og legger planer i god tid. Han sier de imidlertid vil vurdere alternativ rute for rittet.

Foto: Dag Kessel / NRK

Jo Gunnar Ellevold, daglig leder i Birken AS, har også sett bildene. Han sier at det er naturlig at det blir merker på stien når det blir syklet i regnvær, inntil det kommer nye regnskyll som jevner det ut igjen. Men han mener det ikke er mulig å avlyse rittet ved regn.

Les også: Mener terrengsykling er miljøvennlig

– Det blir altfor usikkert å si at man vil kansellere hvis det blir varslet regnvær. Deltakerne våre bestiller hotellrom, legger planer, tar seg fri og trener gjennom sommeren. Og jeg mener det må være mulig å ha stisykkelritt i vårt område.

– Vil spire igjen

Ellevold sier de til nå ikke har vurdert alternativ rute i UltraBirken.

– I stisyklingens natur ligger det jo at syklingen skal foregå på stier. Men vi skal ta det til vurdering om det er mulig å bruke gamle seterveier eller stier med en hardere bunn.

Han mener også, i motsetning til Petter Syverud, at skadene vil leges.

– Slik jeg ser det vil dette leges om noen år eller kanskje allerede til våren. Det vil spire igjen i stien her.

En sølete sti i Øyerfjellet med tydelige spor etter mange sykkeldekk.

ALTERNATIV TRASÉ: For å unngå skader på stiene mener Petter Syverud at arrangøren av UltraBirken burde hatt en alternativ trasé som de kunne bruke når de så at det ble mye nedbør.

Foto: Petter Syverud

Flere saker fra Innlandet