NRK Meny
Normal

- Terrengsykling er miljøvennlig

- Terrengsykling er en miljøvennlig aktivitet som bidrar til bevaring av fjellet og marka, mener redaktøren i bladet Terrengsykkel, Øyvind Aas.

Gjørme-Birken

Til helga er det igjen duket for Birkebeinerrittet. Ekstremutgaven Ultrabirken skal gå over to kjente fjelltopper ved Lillehammer.

Foto: NRK

Aas blir provosert over at Anne-Britt Sandvik i Oppland SV hevder at Ultrabirken vil ødelegge turområder rundt Lillehammer.

Aas sier terrengsyklister er minst like opptatte av å bevare naturen som tradisjonelle turgåere.

– Vitner om uvitenhet

500 deltakere har meldt seg på til ekstremutgaven av Birkebeinerrittet, Ultrabirken. Løypa går over to kjente fjelltopper ved Lillehammer, Lunkefjell i Ringsaker og Nevelfjell i Lillehammer.

Her skal det sykles på svært populære turstier for allmennheten. Det har fått turfolket til å se rødt.

Anne-Britt Sandvik.

Anne-Britt Sandvik i Oppland SV mener Ultrabirken vil ødelegge populære turstier i Lillehammer.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

– Jeg synes det vitner om litt uvitenhet og kanskje litt fordommer mot hva terrengsykling og Ultrabirken innebærer, sier Aas.

Han understreker at Ultrabirken ikke er det samme som det vanlige Birkebeinerittet.

– Å gå ut med et slikt sinne som Sandvik gjorde står ikke i forhold til hvor positivt og rekrutterende terrengsykkel kan være for vern av mark og skog, mener Aas.

– Turgåere sliter også naturen

Han mener terrengsykkel er med på å få mange brukere ut i marka og gjerne yngre brukere som ikke går så mye på tur.

- Terrengsyklister er minst like opptatt av å beholde mulighetene til å drive med aktivt friluftsliv som turgåere er. Det er vanskelig å si hvilken slitasje som er verst - den fra terrengsyklistene eller den fra turgåere, sier Aas.

Hva mener du?

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ikke sykkelstier på Hedmarksvidda

    Fylkesmannen i Hedmark sier nei til sykkelstier i naturreservatet på Hedmarksvidda. Det har blitt søkt om å gruse stier til sykling blant annet fra Målia til Kveådammen, men det blir altså avslått. Det skriver Østlendingen.

  • Ba om 11 års fengsel etter overgrep

    Aktor la ned påstadn om 11 års fengsel for 20-åringen fra Hamar som er tiltalt for seksuelle overgrep mot over 30 jenter. Ankesaken ble avsluttet i lagmannsretten i går. Forsvarer Svein Holden ba om at han behandles på mildest mulig måte, og mener en straff i underkant av 9 års fengsel er mest riktig.