51 journalister og fotografer skal dekke Øygard-rettssaken

Rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard skaper enorm medieinteresse. VG og NRK er nyhetsredaksjonene som sender flest journalister og fotografer til å dekke saken.

Øygard

Vågå-ordfører Rune Øygard møtte pressen på kommunehuset på Vågåmo fredag 11. november 2011. Foto: Tore Meek / Scanpix

Foto: Meek, Tore / Scanpix

9. oktober starter den mye omtalte saken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Den sykemeldte arbeiderpartiordføreren fra Vågå er tiltalt for seksuelt misbruk av ei mindreårig jente. Han har hele tiden nektet straffskyld.

11 norske redaksjoner har meldt til Domstoladministrasjonen at de akter møte i retten for å referere fra hovedforhandlingen. Til sammen er den meldt inn 51 journalister og fotografer.

Ikke overrasket

VG og NRK er de to redaksjonene som har meldt inn desidert flest medarbeidere - hele 12 stykker hver.

Disse dekker Øygard-saken

Mediebedrift 

Antall journalister/fotografer

VG

12

NRK

12

Dagbladet

6

TV2

5

GD

4

NTB+Scanpix

3

Aftenposten

3

Dagsavisen

2

Norddalen

2

Fjuken

1

P4

1

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjordal sier hun ikke er overrasket over det høye antallet mediefolk:

- Nei, jeg er ikke så veldig overrasket over dette. Saken har jo allerede vært svært profilert i media. I utgangspunktet er det jo en sakstype som ikke får så stor oppmerksomhet, men her er det motsatt. Det medfører jo en klar ekstrabelastning for min klient, sier Braathen Hjordal.

Bistandsadvokaten sier likevel at slik situasjonen er blitt, ønsker klienten hennes media til stede under rettssaken for å dekke den på en skikkelig måte.

- Min klients interesser når det gjelder personvern blir ivaretatt gjennom Vær Varsom-plakaten og medias egne restriksjoner i forbindelse med saker som dette, sier Braathen Hjortdal.

- Synes det er mye

Det er statsadvokat Thorbjørn Klundseter som skal aktorere den fire uker lange rettssaken mot Rune Øygard.

Han reagerer med overraskelse på opplysningen om at så mange som 51 journalister og fotografer er meldt inn til rettssaken.

- Dere har en jobb å gjøre, det respekterer jeg. Men jeg må si at jeg synes dette er et veldig høyt antall mediefolk. Ut over det har jeg egentlig ingen kommentar, sier han til NRK.

Rune Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, har tidligere bedt retten om å lukke dørene for media.

Rune Øygard ønsker lukket rett

62 vitner innkalt i Øygard-saken

Til VG har hun uttalt at ordføreren ikke ønsker at detaljer i anklagene skal bli kjent i fremtiden.

- Dette er ikke noe folk skal fråtse i. Dette er uriktige anklager, som har vært til stor belastning for ham og hans familie, uttalte hun.

NRK satser med mange

Distriktsredaktør Inger Johanne Solli i NRK Hedmark og Oppland har meldt til Domstoladministrasjonen at de vil ha opp til 12 journalister og fotografer på jobb under rettssaken.

Solli sier at distriktskontoret skal dekke saken for NRK i flere medier både nasjonalt og lokalt, og at dette krever så mange på jobb. Ikke alle 12 vil jobbe samtidig, men delvis avløse hverandre under de fire ukene i retten.

- Dette er en sak det er stor interesse for, og vi skal dekke den på vegne av Dagsrevyen, Dagsnytt, nrk.no og flere programflater.

Jeg forstår at folk kan reagere på det store antallet mediefolk. Noen vil sikkert også stille spørsmål ved vår prioritering. Men i et moderne mediebilde krever det så mange for dekke en sak som dette, sier hun.