Hopp til innhold

Thomas og Victoria fikk feil dato i gifteringene

HAMAR (NRK): Paret fra Hamar måtte endre sommerens gifteplaner i siste liten. De er ikke alene. Bare i ett enkelt bispedømme er over 200 vielser utsatt.

Utsatt bryllup - Thomas Langeland Jørgensen og Victoria Bjørge Goldsack

GIFTEKLARE: Gifteringene er hentet, men datoen inne i ringene må endres. Thomas Langeland Jørgensen og Victoria Bjørge Goldsack er ett av drøyt 200 par i Hamar bispedømme som har valgt å korona-utsette årets bryllup.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

2020 var året Thomas Langeland Jørgensen og Victoria Bjørge Goldsack fra Hamar skulle gi hverandre sitt ja. 110 gjester var invitert til å overvære vielsen i den historiske Hamardomen.

I gifteringene var datoen 30.05.20 allerede inngravert.

Så måtte alle planer legges på is – på grunn av et virus.

200 par på vent

Det er mange som deler Hamar-parets skjebne. Bare i Hamar bispedømme, med rundt 400.000 innbyggere, har drøyt 200 par valgt å utsette vielsen.

Celina Celand og Christoffer Bergsted skulle også gifte seg i Hamardomen i sommer.

– Vi ville gifte oss der, for den kirka er så utrolig fin, sier Bergsted.

Det unge paret hadde gjort mange forberedelser som plutselig måtte endres. Mye måtte avbestilles.

– Det var alt fra hoteller og fotograf, til kake og catering, festlokale og artister som skulle spilt.

Bryllup utsatt for Christoffer Bergsted og Celina Celand.

NY DATO I DOMEN: Celina Celand og Christoffer Bergsted må vente til 10. juli neste år, men da blir det brudemarsj og giftermål i Hamardomen.

Foto: privat

Nå har paret fra Moss fått ny dato i Hamardomen, men må vente helt til 10. juli 2021. Uansett så tar Celand og Bergsted, som har vært sammen siden de var 14 år gamle, utsettelsen med stor ro:

– Vi hadde jo gledet oss til dette i halvannet år, siden vi ble forlovet. Men: Det er verre ting som skjer akkurat nå enn det her, så det går egentlig veldig greit, sier Bergsted.

Drøyde det lengst mulig

Da strenge korona-restriksjoner ble innført i Norge i midten av mars, skjønte Victoria Bjørge Goldsack og Thomas Langeland Jørgensen at bryllupsplanene deres kanskje måtte endres. Men de ventet lenge med å ta den endelige avgjørelsen.

– Vi håpet at kanskje verden så litt bedre ut etter påske. Men da påskeferien var over, skjønte vi at det ville ta litt tid før man kunne ha store forsamlinger igjen, sier Langeland Jørgensen.

Å ha et bryllup der ingen kunne gi gode klemmer til verken brud eller brudgom fristet lite. Dermed ble bryllupet utsatt:

– Det var jo leit. Men vi har vært sammen så lenge, så ett år fra eller til går fint, sier Bjørge Goldsack.

Ingen nasjonale tall

Hvor mange brudepar i Norge som har trykket på pause-knappen, er usikkert. Den norske kirken har ingen nasjonale tall for avlyste eller utsatte bryllup..

Men siden det er 200 utsatte bryllup i Hamar bispedømme alene, er det trolig godt over 1000 par som er i samme båt. Kirkerådsleder i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, ønsker ikke å spekulere i antallet.

– I 2019 var det 6805 bryllup i Den norske kirke. Denne våren har blitt annerledes for oss alle, også de som hadde gledet seg til bryllup. Samfunnet åpner nå gradvis opp, og det gjør kirkene også, sier Raaum.

Hun håper alle som har utsatt planene sine får feiret bryllupet de ser for seg, og oppfordrer dem til å ta kontakt med sin lokale kirke.

Feirer kjærligheten

Solveig Fiske, biskop i Hamar bispedømme, med trøstende ord til de som må utsette bryllupet sitt i 2020 pga korona og smittefare.

FORNØYD, TROSS ALT: Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, skjønnet at mange synes det er leit å måtte utsette sin store dag. Men hun gleder seg over at de fleste parene velger å utsette bryllupet i stedet for å avlyse det.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Biskop i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, synes oppriktig synd på parene som hadde gledet seg til vielse og fest, men som nå må vente en god stund før drømmen blir en realitet. Hun er imidlertid glad for at de aller fleste ikke har skrotet planene om et giftermål:

– Jeg tenker det sier noe om betydningen av å feire kjærligheten. Når vielsen i kirkehuset ikke er avlyst, sier det også noe om betydningen av å få giftet seg akkurat der, sier Fiske.

Ringer med feil dato

De har hentet ut gifteringene i hvitt gull hos gullsmeden i Hamar. Selv om datoen inne i ringen er feil, har Thomas Langeland Jørgensen og Victoria Bjørge Goldsack valgt å ta de i bruk allerede nå.

Og på ringfingeren blir de sittende en god stund.

Utsatt bryllup - Thomas Langeland Jørgensen og Victoria Bjørge Goldsack

RINGENE PÅ PLASS: Gifteringene i hvitt gull sitter allerede på fingrene. Men datoene i ringene må endres før det utsatte bryllupet gjennomføres i august neste år.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Vi skulle jo ha bryllupet i Hamardomen. Men da vi utsatte og fant ny dato så var det stappfullt i Hamardomen. Det var flere som måtte gjøre det samme som oss, sier Langeland Jørgensen.

Dermed blir ekteskapet inngått i Vang kirke, 7. august 2021.

– Vi ville ikke vente enda et år, sier Victoria Bjørge Goldsack, og legger til:

– Men har vi kommet oss gjennom koronaen, så klarer vi vel å vente litt til!

Flere saker fra Innlandet