200 000 mangler våpenskap

Mellom 150 000 og 200 000 våpeneiere mangler fortsatt våpenskap ett år etter at påbudet ble innført.

Våpenskap
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Anslaget er bygget på antall jegere som er i Norge og ut fra registrene til myndighetene. Myndighetene har anslått at rundt 600 000 våvpeneiere trenger våpenskap.

Fortsatt er det mange som ikke har skaffet seg skap, sier daglige leder i Safebutikken på Slemmestad, Bernt Bergstad. Safebutikken er storleverandør av våpenskap.

- Estimert utregnet i bransjen så antar vi at det er et sted mellom 150 og 200 000 som ikke har våpenskap. Det er de som har kun et våpen, eller som de har arvet.

Innehaver av Elverum jakt og våpen, Bjørn Åstorp

Innehaver av Elverum jakt og våpen, Bjørn Åstorp

Foto: Knut Sveen

Elverum jakt og våpen hadde stor etterspørsel av våpenskap for et år siden, forteller innehaver Bjørn Åstorp.

- Det eksploderte de siste dagene før reglementet trådde i kraft. Så våres leverandør av våpenskap havnet raskt på etterskudd med mellom 900 og 1000 skap. Det har roet seg betraktelig nå, så nå tror jeg markedet er metta.

Så du tror at de som skal ha våpenskap de har det nå?

- Ja, det virker sånn for meg. For mennesker som har et gammelt våpen stående som dem ikke bruker, har valgt å levere det inn i mange tilfeller fordi dem ikke har villet påkoste våpenskap.

Vet ikke hvor mange som er bøtelagt

Hvor mange som er bøtelagt fordi de ikke har våpenskap finnes det foreløpig ingen oversikt over, men ingen i Norges Jeger- og Fikserforbud som vi har snakket med lokalt og sentralt har hørt at noen har fått bot.

Informasjonssjef i jeger og fiskeforbundet, Espen Farstad sier at innføringen har påbudet har gått smertefritt.

– De aller fleste jegere har tatt imot det med åpne armer. Vi ønsker å fremstå som lovlydige og skikkelige våpeneiere sånn som folk flest er.

– Det å låse inn våpenet sitt i ett våpenskap og kjenne klikket fra en ordentlig tung lås som går igjen, er en trygghet som er god å bære. Så dette tror vi har gått bra.

Fylkessekretær i Hedmark jeger og fiskeforbud, Hans Ole Solberg, bekrefter at påbudet om å ha våpenskap har gått fint.

– Ja, det virker sånn. Det har som sagt ikke kommet noen tilbakemeldinger eller klager på at dette har vært uønsket. Så sånn sett tror jeg rett og slett påbudet har vært forventet. Mange av oss hadde skaffet skap lang tid i forveien for dette her

Flere saker fra Innlandet