- Øygardbror må be om unnskyldning

Rune Øygards bror bør som den fornærmede jentas ordfører be om unnskyldning, mener avisredaktører.

Rolv Kristen Øygard
Foto: Reidar Gregersen / NRK

- Ingen kan kreve en unnskyldning , men det er lurt av Skjåk-ordføreren å snakke om saken nå. Det sier redaktør i ukeavisa Ledelse, Magne Lerø.

Men andre tar hardere i, og krever en unnskyldning. Skjåk-ordfører Rolv Kristen Øygard må unnskylde seg offentlig, krever redaktør i lokalavisa Fjuken, Asta Brimi.

– Balanserer på en knivsegg

Øygard-saken får politisk etterspill

– Ett offer i saken

– Det er ett offer i denne saken, og det er ei ung jente og hennes familie. Og vi mener at det er på sin plass nå at hun får en offentlig beklagelse av ledelsen i Skjåk kommune, av ordføreren og de andre. Det må skje dersom det skal bli rolig og greit igjen, sier Brimi.

Rolv Kristen Øygard har utalt seg til media på en slik måte at mange mente han sådde tvil om jentas troverdighet. Det var uklokt, mener redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø.

Rolv Kristen Øygard misliker beskyldningene som er rettet mot broren Rune Øygard.

Øygards bror om rettssaken

– Det var ukloke uttalelser. Inne i rettsalen gjør han det samfunnet har pålagt ham, nemlig å vitne, og forltele sannheten slik han forstår det. Når han er utenfor retsalen bør han ha rollen som ordfører, og ikke uttale seg om saken slik han gjorde, sier Lerø.

– Man kan ikke legge skylda på et barn

Kari Anne Skjaak er tidligere partifelle med Rolv Kristen Øygard i kommunestyret i Skjåk. Hun mener det ikke blir ro før ordføreren kommer på banen.

– Det er flere forhold jeg mener han bør be om unnskyldning for. Det er først og fremst det at man ikke kan legge skylda på et barn når det gjelder seksuell atferd. Han bør også klarlegge sitt syn på rettsvesenet i Norge, i og med at han har kommet med påstander om at det kanskje ikke fungerer så bra, sier Skjaak.

Hun mener ordføreren må være prinsipiell, både i forhold til ordfører-rollen og angående overgrepssaker.

– Han bør også si noe om hva han mener om alvorlighetsgraden av seksuelle overgrep mot unge. Det er viktig at han også prøver å betrakte denne saken fra utsida, ikke fra innsida. Det handler om å ivareta viktige verdier i fellesskapet vårt, sier Skjaak.

– Mye følelser i sving

Magne Lerø
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Magne Lerø ser poenget til Brimi og Skjaak, men sier at kravet om en unnskyldning fra Skjåk-ordføreren ikke er uproblematisk .

– På en måte kan man forstå at det fremmes slike krav når de er så mye følelser i sving, det er så mange mennesker som er berørt. Men ingen kan kreve en unnskyldning, selv om det ville være klokt av Rolv Kristen Øygard å unnskylde seg, sier Lerø.

Redaktøren i Ukeavisen Ledelse mener man må akseptere at Rolv Kristen Øygard har to roller i saken, men sier samtidig at det er viktig å skille rollene .

– Han er en bror, men utenfor rettsalen er han primært ordfører, og da må han agere som en ordfører bør agere, sier Lerø, og legger til.

– Vi kan ikke kreve av ham at han ber om unnskyldning. I såfall må politikerne ta opp spørsmålet om de har tilitt til ham, og så langt har vel ikke dette gått.

NRK har vært i kontakt med Rolv Kristen Øygard i dag. Han sier at han ikke er klar for å snakke om dette.

Flere saker fra Innlandet

Programleder: Anders Bakkerud Larsen

Klokka 19.45. Nyheter fra Innlandet