Hopp til innhold

- Fotballforbundet presser klubber ut i økonomisk uføre

Fotballforbundet vil ikke ta noe ansvar for Briskebyskandalen, sjøl om ordføreren i Hamar mener forbundets krav til stadionfasiliteter er uhørte.

Briskeby gressbane.

Den nye Briskeby Stadion har blitt et pengesluk for Hamar kommune.

Foto: Knut Sveen / NRK

Briskeby er bygget etter eliteseriekravene til Fotballforbundet, med kostbare flomlys, garderober, publikumstoaletter og ikke minst VIP-fasiliteter. Et VIP-område HamKam skulle leie ut utenom kampdagene, noe klubben ikke har lykkes med.

– Forbundet presset på

Einar Busterud, ordfører Hamar

Ordfører i Hamar, Einar Busterud.

Foto: Knut Sveen, NRK

– Briskeby Stadion ble bygget i samråd med Fotballforbundet, men det var ikke noe absolutt krav at den måtte bli så stor som den ble, sier anleggssjef i fotballforbundet, Ole Myhrvold.

Stadionfasilitetene på Briskeby er på topp, men det har kosta dyrt. Kravene fra Fotballforbundet er for strenge, mener Hamar-ordfører Einar Busterud.

– Det er ingen tvil om at forbundet var med på å presse på her. Hadde de vært litt mer lemplige, så hadde man kunnet planlagt bedre og sikret seg bedre med at det som skulle være på plass var på plass, sier Busterud til NRK.no.

Det er ikke tvil om at Norges Fotballforbundet har vært med på å presse fotballklubber og kommuner ut i et økonomisk uføre, sier Busterud.

Einar Busterud

Briskeby-utbygginga har kosta Hamar Kommune svært dyrt. Sportsanleggene som driver stadion og business på stadion går med dundrende underskudd. Samtidig er mange regninger uoppgjorte.

Må ut med 60 millioner

Ved juletider spyttet kommunen inn 55 millioner kroner for å redde sportsselskapene som har ansvaret for utbygginga på Briskeby og Børstad. Onsdag må kommunestyret ut med 60 millioner kroner til, dersom selskapene skal unngå en enda dyrere konkurs.

Det er politikernes ansvar, men uføret hadde ikke vært så stort med et mindre kravstort Fotballforbund, mener ordføreren.

Briskeby gressbane.

HamKam har nok det fineste fotballanlegget blant 2. divisjonslagene.

Foto: Knut Sveen

– Spørsmålet er jo hva som er viktigst? Fotballspillet på bana eller fasilitetene rundt? Det er ikke tvil om at Norges Fotballforbundet har vært med på å presse fotballklubber og kommuner ut i et økonomisk uføre, sier Busterud.

Fremtidsrettet baneanlegg

I dag sitter HamKam med et gjeldstungt eliteserieanlegg hvor det spiller et andredivisjonslag.

Anleggsjefen i Fotballforbundet vil ikke ta ansvaret for Hamars misére. De anbefalte å bygge Briskeby med 8 000 sitteplasser, men det var ikke noe direkte pålegg å bygge så stort, sier anleggsjef.

– Kravene var ikke 8 000, men det var fremtidsrettet, synes vi, sier Myhrvold.

– Hvor framtidsrettet når HamKam nå er i 2. divisjon?

– Det er klart at en 2. divisjonsklubb ikke trenger 8 000 sitteplasser, men det sportslige kan ikke vi gjøre noe med.