Hopp til innhold

Vil be om 12 års forvaring for voldtektstiltalt

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har tatt ut tiltale mot en Elverumsmann for flere grove voldtekter. Voldtektene er så grove at det kan bli lagt ned påstand om 12 års forvaring.

Statsadvokat og aktor, Iris Storås

Statsadvokat Iris Ops Lydsdottir Storås varsler at det kan bli aktuelt å be om forvaring for Elverums-mannen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tiltalen omhandler flere grove voldtekter begått mot fem ulike kvinner.

Voldtektene har skjedd mens kvinnene har vært påvirket av narkotika og ute av stand til å motsette seg overgrepene.

Voldtektene er ifølge tiltalen begått på en særdeles smertefull og krenkende måte. Forholdene mannen er tiltalt for har en strafferamme på 21 års fengsel, lovens strengeste straff.

- Det er snakk om vold og grove voldtekter begått mot flere unge kvinner. Tiltalen er alvorlig, sier statsadvokat Iris Storås.

Statasadvokaten varsler at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

- Vi mener det er fare for gjentagelse og at samfunnet må vernes mot denne mannen, sier Storåas.

Filmet overgrep mot 17-åring

Flere av overgrepene ble filmet, og blir viktige bevis mot 38-åringen når rettssaken starter i Sør-Østerdal tingrett.

Politiet har gjennomgått 2000 filmer, og noen av disse viser at mannen begår overgrep mot kvinnene. Noen av opptakene er gjort på mannens mobiltelefon.

I ett av tiltalepunktene står det at mannen fortsatte den grove seksuelle mishandlingen til tross for at den neddopede kvinnen ga uttrykk for smerte. Overgrepet ble filmet med et videokamera og en mobiltelefon.

En av kvinnene var bare 17 år da voldtekten skjedde. Da NRK møtte den nå 21 år gamle kvinnen fortalte hun at hun ikke husket hva som hadde skjedd før 38-åringen viste henne opptaket han hadde gjort.

– Jeg ble sjokkert og trodde først det ikke var meg. Det var mye stygt, grovt å se, sier kvinnen.

Ikke tiltalt for uaktsomt drap

Flere av overgrepene er begått mot mannens tidligere ektefelle. Overgrepene mot ektefellen skjedde fra våren 2009 til januar 2012. Ved flere anledninger filmet han de seksuelle overgrepene og ga henne narkotika i tilknytning til overgrepene.

Politiet mener mannen satte sprøyter med amfetamin, ritalin og andre narkotiske stoffer på ektefellen mens hun var bevisstløs, eller ute av stand til å motsette seg dette fordi hun var ruset.

Kvinnen ble funnet død i en leilighet i Elverum 23. januar i år, og mannen ble siktet for uaktsomt drap. Politiet har frafalt siktelsen etter bevisets stilling.

Holdt miljøet i «nakkegrep»

Den tiltalte er en kjent person i narkotikamiljøet i Elverum.

Politiet har beskrevet 38-åringen som en slags alfahann i miljøet, en ledertype som har holdt både sine kvinner og resten av miljøet i et nakkegrep i mange år.

Den tiltalte mannen har vært varetektsfengslet siden mars i år. Siktelsen mot ham har blitt utvidet flere ganger.

Sør-Østerdal tingrett har i dag forlenget varetektsfengslingen av Elverums-mannen som er siktet for å ha dopet ned og voldtatt flere kvinner.

Forlenget varetekt for voldtektssiktet

.

Flere saker fra Innlandet