Hopp til innhold

Politiet utvider voldtektssiktelsen mot elverumsmann

Politiet har nok en gang utvidet siktelsen mot elverumsmannen, som var siktet for voldtekt mot tre kvinner. Nå har politiet utvidet siktelsen til å gjelde en fjerde kvinne.

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie ser ikke bort ifra at siktelsen mot elverumsmannen blir utvidet flere ganger.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Det vil si at mannen, i slutten av 30-årene, er siktet for til sammen sju voldtekter av fire kvinner, som var bevisstløse eller ikke i stand til å motsette seg handlingene. En av disse kvinnene var mannens kone.

I dag møter mannen til nytt fengslingsmøte i Sør-Østerdal tingrett.

– Etterforskning viser at det er grunn til å mistenke ham for nok en voldtekt av hans tidligere kone, pluss en annen voldtekt av en kvinne som har anmeldt ham for dette, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Mannen har nektet straffskyld.

Siktet for voldtekt mot nok en kvinne

Det var i midten av mars at mannen ble pågrepet av politiet, siktet for å ha dopet ned og voldtatt tre kvinner. Han filmet flere av overgrepene. Elverumsmannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet.

Siktelsen har blitt utvidet flere ganger. Nå har politiet funnet en film, som viser nok en voldtekt av hans daværende kone, og en annen kvinne har anmeldt ham for voldtekt.

– Dette er en kvinne som han har hatt et forhold til for noen år siden. Hun tok kontakt med politiet i Elverum, og anmeldt ham for krenkelser hun mener å ha opplevd i løpet av den tiden de var sammen, sier Klauseie til NRK.

(Saken fortsetter under bildet.)

Beslaglagte videoer i voldtektssaken i Elverum

Politiet har beslaglagt store mengder med data hos mannen. Det dreier seg nå om nesten 2000 filmer av ulik lengde, ifølge politiet.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Frykter flere ofre

Politiet mener de kan si at mannen har brukt samme framgangsmåte i alle voldtektene. De fire kvinnene er voldtatt, mens de var bevisstløse eller ute av stand til å motsette seg handlingene. Det kan være snakk om flere ofre i saken.

– Vi har fått opplysninger om at det er personer som skal være utsatt for det samme, og vi har et ønske om å få kontakt med disse menneskene og oppfordrer de til å ta kontakt. Vår etterforskning viser at det er en progresjon i saken, og at den bare blir alvorligere og alvorligere.

Ifølge Klauseie har politiet flere navngitte kvinner som de ønsker skal forklare seg for politiet. Det er vitner som har fortalt politiet om kvinnene.

– Det er vel et sted mellom tre og fem kvinner som kan være aktuelle i saken. Så får vi se hvor mange konkrete navn vi havner på til slutt.

– En «alfahann» i narkotikamiljøet

Klauseie sier de nå arbeider med disse kvinnene og prøver å motivere dem til å stå fram med opplysningene de bærer på, hvis det er slik at også de har blitt misbrukte av den sikta elverumsingen.

Politiet mener at 38-åringen har vært en slags alfahann i narkomiljøet i Elverum, en ledertype som har holdt både sine kvinner og resten av miljøet i et nakkegrep i mange år. Klauseie tror det er grunnen til at flere mulige ofre så langt har vært motvillige mot å snakke med politiet.

– De har gitt uttrykk for at de hadde en veldig vanskelig tid, da de var i kontakt med den siktede, og ønsker å legge ting bak seg. Av hensyn til fremtida si, ønsker de ikke å bidra i saken.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Husker ingenting av voldtekten

En av kvinnene som har anmeldt mannen for voldtekt, forteller at hun ikke husker noe av det som skjedde.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Skylder på kona

Siktelsen mot mannen har en strafferamme på 21 års fengsel. Den mest alvorlige siktelsen gjelder en voldtekt mot hans nå avdøde kone. Politiet anser voldtekten som svært krenkende og smertefull.

– Han mener at ansvaret for at det ble som det ble, ligger hos fornærmede. Vi mener han har gitt en forklaring som vi kan tilbakevise. Hans forklaring er utenfor det vi mener er realistisk å si om det overgrepet som vi har på film, sier Klauseie.

Han sier til NRK at siktelsen mot mannen er svært alvorlig og at straffenivået vil bli betydelig. Han ser heller ikke bort ifra at siktelsen kan bli utvidet igjen.

– Det er ikke urealistisk at siktelsen vil bli endret før vi sender den til statsadvokaten. Vi tror vi har mer i det materialet vi sitter med, men vi har ikke konkludert sikkert ennå.

Den siktedes kone døde i januar. Politiet har fått obduksjonsrapporten, men vil foreløpig ikke kommentere den. Mannen har ikke vært mistenkt i forbindelse med dødsfallet.

Har beslaglagt 2000 filmer

Politiet har så langt brukt tre måneder på å gå igjennom beslaglagt materiale i saken. Totalt begynner beslaget å nesten 2000 filmer, som mannen sjøl har filmet.

– Vi har sikret oss 700 nye filmer. Ikke alle de er det noe straffbart ved. Vi har nå nærmere 2000 filmer av ulik lengde og karakter. Dette er filmer han har laget sjøl, i tillegg kommer et betydelig antall ting som er lastet ned fra nettet uten at vi bruker noe energi på det, sier Klauseie.

Han håper at saken er ferdig etterforsket før sommerferien. Rettssaken er berammet til å gå tre uker i oktober.