Samisk jubileum preger NRK

- Vi håper å pirre til litt økt nysgjerrighet om samer og samers liv i nå- og fortid, når vi er så tungt tilstede i Trondheim som vi er denne uka, sier prosjektleder Ravna Nystad.

Vaino Rensberg t v og Elle Gaup med Dragan Cubrilo bak kamera

Samenes kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold vil prege NRK denne uka. Her Vaino Rensberg t v og Elle Gaup med Dragan Cubrilo bak kamera.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Fra 5. til 12. februar er det samisk jubileumsuke i NRK. Både på radio, TV og nett blir det et bredt tilbud.

NRK Sápmi har 20 medarbeidere i Trondheim denne uka, mens de svenske allmennkringkasterne SR og SVT har 15 medarbeidere på plass og finske YLE har fire.

Jubileumsuka som markerer at 100 år er gått siden samene samlet seg og holdt sitt først landsmøte i Trondheim skal både være en nasjonal feiring og et felles samisk jubileum for ett folk bosatt i fire land - Russland, Finland, Sverige og Norge.

Derfor samarbeider de nordiske allmennkringkasterne ekstra tett denne uka.

Jubileumsuka Tråante 2017 - Rita Ottervik

Storstilt åpning av den samiske jubileumsuka på Torvet i trondheim mandag. Her er det trondheims ordfører, Rita Ottervik, som taler.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Åpning i strålende sol

I Trondheim skinner sola og Torvet i Trondheim er svært så godt besøkt denne mandags formiddagen. Den samiske tilstedeværelsen er lett å se gjennom et mangfold av samiske folkedrakter en sjelden opplever å kunne skue samtidig.

Det er Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune som står bak markeringen og jubileumsuka Tråante 2017.

Tråante (Trondheim på sørsamisk) skal være en storstilt markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold.

- Det er et tettpakket program og svært mye å fortelle om, og formidle videre. Gjennom uka skal vi både knuse myter om samer, ta opp kontroversielle teamaer og invitere til debatt om samiske spørsmål, sier prosjektleder Ravna Nystad i NRK Sápmi.

Ravna Nystad i NRK Sápmi.

Ravna Nystad i NRK Sápmi leder et felles nordisk team som dekker jubileet.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Hun sier den sammensatte jubileumsstaben fra Sverige, Finland og Norge samarbeider godt.

- Vi har forberedt oss godt, hjelper hverandre og utveksler innslag og reportasjer, så med teknisk hjelp fra NRK-senteret på Tyholt i tillegg har jeg totalt 41 medarbeidere under mine vinger denne uka, sier Nystad.

Stor folkefest

Når vi møter henne kan hun fortelle at alt går på skinner.

- Så langt har alt gått over all forventning, sier Nystad.

- Var du redd det ikke skulle gå bra?

- Som prosjektleder er jeg jo litt bekymret og tenker på alt som kan gå galt. Det er jo mye som kan skjære seg. Vi hadde litt oppstartsproblemer søndag, men siden har alt gått som planlagt. Så vi håper at vi fortsetter i det samme gode sporet, sier prosjektleder Ravna Nystad.

NRK har leid seg inn i den gamle politistasjonen i Trondheim sentrum. Herfra ledes dekningen av det samiske jubileet. Rett utenfor står også det midlertidige studioet som er base for både direkte radio- og nett-sendinger.

I løpet av jubileumsuka tilbyr NRK en bred innholdspakke både via radio, TV og nett.

Alt om: Samisk jubileumsuke på NRK

På Torvet i Trondheim er det som er blitt Norges største lavo satt opp. For jubileumsuka Tråante er samtidig som den er en storstilt markering av samers 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold, også en gedigen folkefest med konserter, utstillinger, foredrag, film-, teater- og ulike mattilbud.

Mye vil foregå i Trondheim denne uka, men samisk kunnskap, kultur og historie vil også være en fellesnevner for arrangementer en rekke steder og på ulike arenaer gjennom hele jubileumsåret. Både i Norge og i våre naboland.

Les mer: Dette er programmet for Tråante 2017

Les også: NRK ønsker å styrke det samiske medietilbudet

Underholdning under samenes nasjonaldag

Jubileumsuka Tråante I Trondheim er en stor folkefest med konserter, utstillinger, foredrag, film-, teater- og ulike mattilbud.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix