Hopp til innhold

Samarbeider om faktasjekking

NRK og mediehusene VG og Dagbladet etablerer den åpne tjenesten "Faktisk".

Erna Solberg med nettbrett

Kan vi stole på det som skrives? VG, Dagbladet og NRK inngår samarbeid om faktasjekk.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bakgrunnen for samarbeidet er spredningen av falske nyheter og såkalte alternative fakta, og hvordan dette undergraver tilliten til samfunnsinstitusjonene.

Journalistikken og mediene opplever det kraftigste angrepet på mange år. Tjenesten "Faktisk" skal motvirke dette ved å bidra til å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Målsetningen er å bidra til et mer faktabasert og rausere ordskifte i Norge. Prosjektet skal være til nytte for alle, og er åpent for flere samarbeidspartnere.

- Vi ser fram til dette samarbeidet og jeg er overbevist om at dette er et viktig bidrag til å styrke tilliten til norske medier. Og ikke minst at potensialet er større, fordi det etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Et unikt, historisk og ikke-kommersielt samarbeid

Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil åtte millioner kroner for å sikre driften i oppstarten. Faktisk etableres som et eget aksjeselskap av VG og Dagbladet. NRK vurderer å inngå som en av eierne av selskapet. Dette skal NRKs styre og generalforsamling ta stilling til. NRK går uansett inn som en redaksjonell samarbeidspartner.

Mediene skal også sjekkes

"Faktisk" skal følge de samme etiske retningslinjene som øvrige medier gjennom Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten. I tillegg vil "Faktisk" slutte seg til amerikanske Poynter Institutes Fact-Checking Network og deres internasjonale faktasjekk-plakat «Fact-checkers’ code of principles».

- Dette betyr selvfølgelig at vi også skal faktasjekke påstander som fremkommer i Dagbladet, VG og NRK. Faktisk-redaksjonen skal jobbe helt uavhengig av våre eiere og partnere, sier ansvarlig redaktør for Faktisk, Kristoffer Egeberg.

Åpen kildekode

En annen målsetning er at Faktisk skal bidra til å utvikle den faktasøkende og kildekritiske journalistikken i en tid der teknologi og kunstig intelligens blir stadig viktigere verktøy. Åpenhet og deling blir vesentlig. Tjenesten har et skreddersydd publiseringssystem med åpen kildekode, som gir potensiale for gjenbruk av andre.