Hopp til innhold

Retningslinjer for bruk av NRKs kommentarfelt

Her finner du retningslinjer for bruk av NRKs kommentarfelt

Mobiltelefon kvinne Scanpix
Foto: CHRIS RATCLIFFE / AFP

Vi i NRK er glade for at du engasjerer deg i innholdet vi publiserer. Vårt mål er å skape gode fellesskap som er åpne for alle og lar deg diskutere, lære og forstå. Når du deltar i kommentarfeltene våre, forventer vi at du utviser god folkeskikk. Husk at de du diskuterer med, er mennesker. Moderatorene våre leser gjennom alle kommentarer på alle plattformer.

Dette er retningslinjene du godtar når du deltar i diskusjonene. Disse gjelder på NRK.no og på NRKs kanaler i sosiale medier:

1. Vær ansvarlig og begrunn dine meninger

Debatten skal føres på en ordentlig måte, så vær med og bidra til dette. Vi ønsker engasjement og uenighet velkommen, men kommentarfeltene blir bedre om du forklarer og begrunner dine meninger. Vi fjerner innlegg der man snakker ned meddebattanter samt innlegg som bruker overdrevent ufint språk og banning. Hakking på andres grammatikk, språk eller uttrykksform tolererer vi heller ikke. Tenk over hvordan du skriver meningene dine: Ironi er for eksempel vanskelig å forstå i skriftlig form, og det er lett å bli misforstått.

2. Hold deg til saken

Alle innlegg bør tilføre samtalen noe. En enslig emoji, en gif eller et «Nei!» gjør ikke det. Sett deg inn i hva saken handler om, så diskuterer du på like premisser som andre. Vi kan slette i innlegg som handler om noe helt annet enn det som er temaet, innlegg som kommer med uriktig informasjon eller påstander som ikke er dokumentert. Vi ønsker at du holder deg unna spamming og/eller overdreven bruk av lenking til annet innhold. Dette kan bli fjernet. Henvisninger til reklame og innsamlingsaksjoner vil bli fjernet.

3. Vær deg selv

Kommentarer fra profiler vi mistenker opererer under falskt navn eller psevdonym, kan bli slettet. Det samme gjelder kommentarer fra ikke-personlige profiler, grupper eller sider.

4. Lytt til moderatorene

Hvis en diskusjon sklir ut, kan moderatorene gå inn og påpeke at du ikke opptrer i tråd med retningslinjene. De kan også slette deler av eller hele samtalen. Dette gjør NRK for å legge til rette for at kommentarfeltene våre skal oppleves som trygge for alle som vil si sin mening. Moderatorene kan også sette strek ved en diskusjon i en bestemt tråd, og da ber vi om at du respekterer dette. Den som ikke følger retningslinjene eller ikke bryr seg om advarsler fra moderatorene, kan bli utestengt fra å kommentere i fremtiden. Utestengelser kan klages inn til info@nrk.no

5. Hold deg innenfor norsk lov

Vi sletter innlegg som kommer med usanne påstander om at enkeltpersoner og/eller grupper har begått lovbrudd. Inneholder kommentaren din trusler, hatefulle ytringer (rasisme, kjønnsdiskriminering, hets mot folkegrupper etc.), ærekrenkelser, krenking av privatlivets fred eller brudd på opphavsretten, er dette brudd på norsk lov, og kommentaren din vil bli fjernet. Det er du, og ikke NRK, som har det juridiske ansvaret for det du skriver. Skriver du noe som bryter med juridiske bestemmelser, kan du forfølges rettslig for dette selv om NRK sletter innlegget i ettertid. NRK kan ikke gi deg noe kildevern hvis du skriver noe som bryter norsk lov i våre kommentarfelt.

6. Vit at NRK følger god presseskikk

NRK er medlem av Norsk Presseforbund og er forpliktet av medienes felles etiske regelverk, Vær varsom-plakaten. Det er NRKs ansvar å fjerne Innlegg som bryter med god presseskikk slik pressens etiske regler krever.

Disse retningslinjene ble sist vedtatt av NRKs redaktørmøte i 2022