Hopp til innhold
Info fra NRK

Øker lisensen med 61 kroner

Regjeringen øker kringkastingsavgiften med 61 kroner i sitt forslag til neste års statsbudsjett.

NRK Lisensavdelinga

Regjeringen foreslår å øke NRK-lisensen med 61 kroner i neste års statsbudsjett.

Foto: NRK

I NRK-administrasjonens årlige plandokument til Kulturdepartementet har NRK argumentert for en lisensøkning på 75 kroner i 2019. Her er det lagt inn en effektivisering av driften på 40 millioner kroner. Regjeringens forslag betyr ytterligere effektivisering.

Les: NRKs lisensbrev 2019

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener regjeringens forslag viser at den mener at NRK er viktig for det norske samfunnet.

– Vi må være tilfredse med at denne regjeringen øker lisensen med 61 kroner. Det viser at den mener NRK er viktig, sier Eriksen.

Samtidig understreker han at forslaget betyr ytterligere innsparinger i NRK neste år.

– Dette forslaget innebærer et behov for kostnadseffektiviseringer på opp mot 100 millioner kroner neste år. Det blir i så fall det femte året på rad vi må kutte rundt 100 millioner kroner, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Kostnadene til programkjøp og rettigheter er forventet å øke med 6,2 prosent fra 2018 til 2019. I tillegg kommer en generell lønnsvekst som forventes å bli høyere enn det som har vært tilfellet de siste årene.

– Et strammere budsjett forsterker behovet for omstilling og effektivisering, men det viktigste omstillingsbehovet kommer som følge av medieutvikling og økt konkurranse, understreker Eriksen.