Hopp til innhold

– De 15 millionene eksisterer ikke lenger

Pengene Are Blomhoff er siktet for å ha underslått fra Stiftelsen Betanien Bergen, er borte.

Blomhoff

MØTTE KONGEN: Underslagssiktede Are Blomhoff fikk audiens hos Kongen i februar, etter at han hadde blitt fratatt sin stilling grunnet underslagsanklagene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix service

Stiftelsen Hospitalet Betanien

TOPPLEDER SIKTET: Stiftelsen Betanien Bergen driver blant annet Hospitalet Betanien i Fyllingsdalen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Politiet har i dag gjennomgått dokumenter i saken om underslagstiltalen av tidligere direktør for Stiftelsen Betanien Bergen, Are Blomhoff.

Blomhoff skal over en syvårsperiode ha underslått 14,6 millioner kroner, og har i hovedsak vedkjent seg anklagene. Avhør av personer i stiftelsen og utenfor gjennomføres først i neste uke. I tillegg skal siktedes datamaskiner undersøkes.

– Vi håper å finne svar på hva som har skjedd, hvordan det har skjedd, og hvem som eventuelt har visst noe. Det er ganske mange spørsmål i etterforskningen, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

– Pengene eksisterer ikke lenger

Verken politiet, stiftelsen eller Blomhoffs forsvarer har så langt villet uttale seg om hva pengene har vært brukt til. Blomhoff skal imidlertid ha forklart seg om dette til politiet.

Ole Bjørn Mevatne

– PENGENE ER BORTE: – Vi ville tatt beslag i pengene hvis vi hadde hatt muligheten, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

– De 15 millionene eksisterer ikke lenger. Han har forklart seg noe om hva pengene har vært brukt til, men vi må litt mer inn på de enkelte beløpene, sier Mevatne.

– Det sies at pengene har gått til privat forbruk. I tillegg til en lønn på over millionen tilsvarer dette et gjennomsnittlig forbruk på over tre millioner i året?

– Ja, jeg også kan regne. Men dette er ting som skal ettergås i etterforskningen, og jeg kan ikke spekulere i dette nå, sier politiadvokaten.

– Alle stiller det spørsmålet

– Vi har bestemt oss for at vi ikke har noen kommentar til hva pengene har vært brukt til. Men han svarer på spørsmål fra politiet, også om dette, sier Blomhoffs forsvarer Per-Erik Gåskjenn.

– Forstår du at spørsmålet blir stilt, når beløpene er så store?

– Selvsagt, alle stiller det spørsmålet. Men vi har bestemt oss for at det ikke blir kommentert. Det har også noe med at dette er en del av den pågående politietterforskningen, sier Gåskjenn.

– Har ønsket å gjøre opp for seg

Heller ikke styreleder i Betanien, Christian Hysing-Dahl, vil uttale seg om hva pengene har gått til. Han kalte i går saken en «personlig tragedie», men sier i dag til NRK at den uttalelsen ikke er knyttet til hva pengene er brukt på. Blomhoffs familie skal heller ikke være involvert.

Politiadvokat Mevatne forteller at stiftelsen har mottatt noe av pengene etter at Blomhoff solgte huset i Bergen og flyttet østover i høst.

– Han har ønsket å komme i dialog med Betanien og gjøre opp for seg, sier Mevatne.