Hopp til innhold

Verneverdig steinbru i Odda er reddet

Den holdt på å bli skylt vekk av flom. Takket være iherdig innsats fra hele lokalsamfunnet er den 150-årige steinbrua nå reddet.

Steinbru i Grønsdal Odda

FERDIG RESTAURERT: Slik ser brua fra 1860-tallet ut etter at flomskadene er reparert. Bildet er hentet fra facebook-gruppen «Redningsaksjon for steinbrua i Grønsdal», som ligger i Odda.

Foto: Privat

Steinbrua i Grønsdal i Odda har stått støtt siden 1860. Etter storflommen i fjor sommer fryktet grunneierne at det verneverdige byggverket kunne rase sammen.

– Det så skummelt ut en periode, men nå står den heldigvis ferdig og vi er veldig godt fornøyd med resultatet. Hele restaureringen har kommet på rundt 600.000 kroner, forteller Tone Lovise Hansen til NRK.

Da hun la ut et rop om hjelp på Facebook begynte hjelpen å strømme på, noe vi skal komme tilbake til litt senere i saken.

Byantikvaren fulgte opp og hjalp oss med diverse søknader. Vi hadde ikke klart det uten henne!

Tone Lovise Hansen, grunneier
Grønsdal steinbru Odda

GRAVER: Restaureringsarbeidet startet i desember 2015.

Foto: Privat

Begynte å rase ut

Hansen og samboeren Henning Seim Grønsdal er grunneiere og bor på stedet sammen med sønnen. De bruker blant annet broen til å få dyrene ut på beitelandet, som de forpakter vekk. Stedet er også et velbrukt turområde.

Tone Lovise Hansen og Henning Seim Grønsdal

GLADE GRUNNEIERE: Tone Lovise Hansen og Henning Seim Grønsdal.

Foto: Privat

Familien fryktet det verste da broen i oktober 2014 fikk en liten skade i kanten og det begynte å rase ut litt stein. Den største skaden kom da NVE gravde ut elva lenger oppe.

– Vi bor på en øy, så da ble hovedløpet ledet inn i den smale delen av elva der brua står. Da sto vi og så på at det raste under flommen i fjor sommer, sier Hansen.

Broen er altså minst 150 år gammel og et sjeldent smykke. Det var ikke så lett å finne de rette fagfolkene, men heldigvis gikk det bra takket være Facebook-mobiliseringen.

– Jeg vurderte å selge unna både klær og interiør, for vi hadde ikke sett for oss at det skulle bli så dyrt. Det var slik jeg fikk ideen til å starte facebookgruppen «Redningsaksjon for steinbrua i Grønsdal», sier Hansen.

Restaureringsarbeid av broen i Grønsdal

I FULL SVING: Her er en arbeider i gang med steinkutting på brua.

Foto: Monrad Jorunn

Fikk fart i saken

Politiker Terje Kolbotn (Rødt) fikk gjennom i kommunestyret at den såkalte kvelvbrua skulle reddes. Byantikvaren i Odda, Jorunn Monrad, kom på banen og hjalp til med å knytte de rette kontaktene.

– Jeg er kjempefornøyd og stolt av hvor flinke folk vi har i området. Og hvor stor interesse det har vært for prosjektet fra hele Sør-Norge. Slik har man bygget bruer i tusenvis av år. Tørrmurer er pene å se på og føyer seg fint inn i terrenget, sier Monrad til NRK.

Firmaet Høyer Odda, med Knut Jøsendal i spissen, fikk ansvaret for steinarbeidet. Restaureringen startet i desember 2015 og i begynnelsen av februar i år ble brua friskmeldt, kunne Radio Folgefonn melde.

– Byantikvaren fulgte opp og hjalp oss med diverse søknader. Vi hadde ikke klart det uten henne! Vi fikk litt penger fra NVE, forsikringsselskap og diverse fond, deriblant Naturminne- og Kulturminnefondet, forteller Tone Lovise Hansen.

Vestenfjelske Bykreditts Stiftelse har gitt 200.000 og er den største bidragsyteren.

Grunneierne forteller at å få brua ferdig har «lettet et tonn fra skuldrene deres». Noen innvielse har det ikke vært ennå, men det ligger an til en markering senere på året.