Verdenspremiere på filmen «Amerikareisa»

BERGEN KINO (NRK): Suksess-søsken vender tilbake til kinolerretet. I kveld er de hedersgjester på den røde løperen.

Amerikareisa

PÅ LANGTUR: Søskenduoen Magnar (75) og Oddny Kleiva (73) fra Naustdal i Sogn og Fjordane skapte seersuksess på TV og kino for to år siden. Nå er de på nytt filmaktuelle. Her besøker de Times Square i New York.

Foto: Bilde fra filmen/Regi: Frode Fimland

I kveld er det rød løper og verdenspremiere på filmen «Amerikareisa» på Bergen Kino. Fra i morgen skal den vises på 100 kinoer.

– Det er bare kjekt med litt oppstyr. Reisen var flott, sier Magnar Kleiva til NRK i det han ankommer premieren.

«Amerikareisa» er oppfølgeren til «Søsken til evig tid» – kino- og TV-suksessen fra 2013. Førstefilmen satte kraftige spor etter seg:

  • Mest sette dokumentar på kino de fem siste årene (41.000).
  • Mest sette dokumentar på TV2 noensinne (1,5 millioner seere).
Amerikareisa

PREMIEREKLARE: Her ankommer søskenparet Bergen Kino.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

Første ferietur

Søskenduoen Magnar (75) og Oddny Kleiva (73), som kommer fra stedet med samme navn, skapte seersuksess både på TV og kino. I den første filmen fulgte dokumentarfilmskaper Frode Fimland søsknene gjennom et typisk år i deres liv.

– Alle sier at det er vanskelig å lage en oppfølger, men her lå allerede historien der fra den første filmen, der de fikk besøk fra USA og ble invitert over, sier Fimland til NRK.

I oppfølgeren er de ute på sin første ferietur. «Amerikareisa» er søskenparets første møte med verden utenfor Naustdal i Sogn og Fjordane, og deres observasjoner og tanker.

Magnar og Oddny Kleiva får i kveld se filmen for første gang.

Søskenparet Magnar og Oddny legger ut på sitt livs reise.

LES OGSÅ: «Det var no kjekt at dei filma - då har vi minne frå turen»

– Nøt hvert sekund

– Det har vært helt utrolig å få lov til å følge dem og dokumentere deres opplevelser på denne store reisen. Kontrastene er store fra et lite norsk småbruk til store Minnesota, sier Frode Fimland.

Regissøren forteller at det er slektningene til Magnar og Oddny i Norge, med Marianne Såtendal i spissen, som har vært pådrivere for å realisere turen. Magnar og Oddny hadde aldri tatt fly før, brukt pass eller hatt ferie fra dyrene på Kleiva – med unntak av en brokkoperasjon.

– De fant ut at de måtte reise nå. Magnar og Oddny og 14 andre venner og familie reiste sammen med filmcrewet, så da følte de seg tryggere. Turen gikk utrolig bra, og de nøt hvert sekund, sier Frode Fimland til NRK.

søsken til evig tid i USA

PÅ FLYTET: Søskenduoen Magnar (75) og Oddny (73) fra Kleiva har aldri flydd før. Her blir de filmet om bord.

Foto: Frode Fimland
Amerikareisa

SIGHTSEEING: Her er filmens hovedpersoner på bussomvisning i New York.

Foto: Vegard Fimland

LES OGSÅ: Her får dei oppleve den store verda