NRK Meny
Normal

– Påsketrafikken går over all forventning

Knallværet i Sør-Norge gjorde at Statens vegvesen nærmeste garanterte køer inn mot storbyene andre påskedag. Men foreløpig ser det ut til at de tok grundig feil.

Kø Lavik

VENTING ALLEREDE: Her på fergesambandet Lavik-Oppedal på E39 er det allerede en time venting i dag. Bildet er fra i går, da problemer med lemmen på en av fergene skapte tre timers ventetid i går.

Foto: Mirsada Longva

Kø Vaksdal

STORE KØER: Køene inn mot Bergen i går kveld skyldtes ifølge Vegtrafikksentralen at bilister ikke var flinke nok til å følge bilene foran. Dermed oppsto det store rom mellom kolonnene av biler.

Foto: NRK-tipser

Mens påskeinnfarten til Oslo og Stavanger gikk greit i går, var det store køer inn til Bergen. Det var likevel bare forsmaken på køene som trolig kommer til å oppstå i ettermiddag og kveld, fryktet Statens vegvesen.

– Når været er så fint som det er nå, så pleier folk å drøye lengst mulig før de drar hjem fra påskefjellet. Dermed vil det trolig køe seg til inn mot storbyene i ettermiddag, sa trafikkoperatør Idar Sangholt ved Vegtrafikksentralen til NRK mandag formiddag.

Men ved 18.30-tiden andre påskedag kan vegvesenet konstatere at trafikken rundt Oslo flyter greit, og at det kun er to små flaskehalser på Vestlandet.

– På fergene mellom Lavik og Oppedal og Mortavika og Arsvågen er det henholdvis en time og 20-30 minutters ventetid, sier trafikkoperatør Ronny Sleire.

– Over all forventning

Semitrailer med stopp på E39

TRAILER STO FAST: En trailer stanset midt i veien på E39 mellom Matre og Oppedal ved 14.30-tiden mandag. – Men det skapte ikke trafikktrøbbel, sier Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen.

Foto: 03030-tipser

Fra sine lokaler i Bergen har Sleire og kollegene full kontroll over påsketrafikken ved hjelp av flere hundre kameraer og annet avansert utstyr.

Er påskeværet dårlig, har folk en tendens til å vende nesen hjemover første påskedag. Er det imidlertid bra, pleier trafikken å dra seg til mot kvelden andre påskedag.

– Det var lite trafikk inn mot Oslo og Stavanger i går. Dermed antar vi at den store innfarten kommer i dag, sa Sangolt i formiddag.

Han rådet folk til å ofre et par timer i solen og komme seg i bilen snarest mulig.

– Men egentlig har det gått over all forventning. Nå i ettermiddagstimene har det vært jevn flyt, sier kollega Sleire.

«Meget fin flyt» rundt Oslo

Med unntak av litt køer etter vestlandsderbyet i Eliteserien mellom Viking og Haugesund, går trafikken i Rogaland nærmest knirkefritt.

– Og på E16, bergensområdets berømte flaskehals, har det gått helt fint, sier Sleire.

Arvid Walstrøm, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Oslo, ser det samme trafikkbildet hos seg.

– Det er meget fin flyt, og veldig rolig på veiene, sier han.

– Er dere overrasket?

– Ja, det er litt overraskende. Det kan nok skyldes godt vær. Det har vært bra fordeling av trafikken fra i går av, da vi så påsketrafikk inn på E6 helt frem til halv to om natten. Trafikken går fint i dag, og det ser ut som det vil holde seg utover kvelden også, sier Walstrøm.

I Bergen er Sleire fortsatt litt spent på hvordan trafikksituasjonen vil utvikle seg utover kvelden.

– Det har vært nydelig vær, så det kommer nok en del bilister fra fylkesvei 7, Kvamskogen og sikkert Hardanger utover. Men vi håper trøkken kom i går, sier han.

Endeløse køer mot Bergen

I går kveld var det store køer inn mot Bergen sentrum, uten at Statens vegvesen helt forstår hvorfor.

– Rundkjøringen på Trengereid skaper utfordringer når det er mye trafikk mot Bergen. Men da vi satt her og så på kameraene våre, kunne vi se veldig store luker mellom kolonnene av biler. Folk må følge på bilene foran, ellers oppstår det lett køer, sier Sangolt.

I tillegg skapte en defekt fergelem opp mot tre timer ventetid for dem som skulle fra ferge over Sognefjorden fra Lavik til Oppedal.

– Det er satt inn ekstra ferge over Sognefjorden, og vi tror de skal klare å ta unna i dag, sier trafikkoperatør Sangolt.

UP: – Mye aggressiv kjøring

Terje Oksnes, UP

TA DET ROLIG: – Smør deg med tålmodighet, og innse at det blir kø og ventetid i ettermiddag, sier UP-sjef Terje Oksnes.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Terje Oksnes, sjef for Utrykningspolitiet på Vestlandet, forteller at hans patruljer har delt ut en rekke bøter i påsken.

– Vi har delt ut 150 bøter bare på fart, fordelt på fredagen før palmehelgen, sist onsdag og i går. I tillegg har vi stanset 20–25 bilister for aggressiv atferd i trafikken. Det går på farlige forbikjøringer og for kort avstand til bilen foran, sier Oksnes.

UP-sjefen ber bilistene smøre seg med tålmodighet, og innse at det blir køer mandag ettermiddag og kveld.

– Det er vanskelig å be folk droppe godværet, og sette seg i bilen på formiddagen. Det er et råd de færreste vil følge, og folk flest kjører når det passer dem best. Den eneste løsningen er å godta ventetiden og innse at man kommer frem til slutt, selv om det ikke blir så tidlig som man ønsket, sier han.

Vil stanse trafikken

Oksnes sier at UP vil ha en sterk tilstedeværelse i trafikken andre påskedag. Blant annet vil de ta oppstilling ved rundkjøringen på Trengereid.

Rundkjøringen er en notorisk problemskaper i påskeinnfarten, fordi trafikken fra riksvei 7 fra Gullbotn får prioritert fremfor de som kommer på E16 fra Voss.

– Sannsynligvis vil vi dirigere trafikken i rundkjøringen manuelt, slik at E16 i perioder får forrang, sier Oksnes.

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen.
  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen.
  • Bruk sikkerhetsbelte.
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig.
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt.

Siste video

Det kokte i klubbhuset til Fana idrettslag etter at klubben tok sitt andre OL-gull på få dagar.
Programleiar:
Programleiar: Marte Rommetveit