NRK Meny
Normal

Varsler tøffe tak for sommerferien

Sviktende skatteinntekter gjør at finansbyråd Liv Røssland varsler betydelige innstramminger. Opposisjonen frykter byrådet vil barbere bevilgningene til skole, barnehager og eldreomsorg.

Liv Røssland

STYRER MOT UNDERSKUDD: Finansbyråd Liv Røssland fra Framskritspartiet mener de økonomiske utsiktene for Bergen kommune er krevende.

Foto: Sølve Rydland

– De økonomiske utsiktene for Bergen kommune er krevende og vi har utfordringer med at vi bruker mer enn det som er gitt i budsjettrammene i bystyret, sier finansbyråd Liv Røssland fra Frp.

Torstein Dahle

FRYKTER KUTTENE: Torstein Dahle i Rødt venter ubehagelige overraskelser.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Til tross for 47 millioner i nødhjelp fra regjeringen for å dekke over sviktende skatteinntekter, må finansbyråden forberede bystyret på tøffe tak før sommerferien. Kommunen styrer mot et underskudd, og må kutte i pengebruken.

– Jeg forlanger at man snur hver stein for å se om der er oppgaver vi ikke skal drive med og hvilke forslag vi kan komme til for å gjøre ting smartere, sier Røssland.

Dårlige tider

De siste årene har høye skatteinntekter dekket over overforbruket. Men lave skatteinntekter gjør at det ikke finnes ekstra penger som kan kamuflere at byrådet bruker mer penger enn bystyret har delt ut.

– Jeg er veldig bekymret for hva som kommer av innspill fra byrådet de nærmeste dagene, sier Torstein Dale fra partiet Rødt.

Han er urolig for at kuttene vil bryte tilbudet til barn og eldre.

– Jeg vet at det egentlig arbeides med og iverksettes nok så kraftige kutt i komunnale tjenester, og framfor alt i stillinger og armslag for å utføre tjenester på en god måte. Jeg tror vi får en del ubehagelige overraskelser de kommende månedene, sier Dale.

Urolig for konsekvensene

Ove Sverre Bjørdal

UROLIG: Ove Sverre Bjørdal fra Senterpartiet er urolig for konsekvensene av at inntektene er for lave og utgiftene for høye.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Også Ove Sverre Bjørdal fra Senterpartiet er urolig for konsekvensene av at inntektene er for lave og utgiftene for høye.

– Nå ser vi at det blir spekk, og da må du kutte ned enkle ting som skole, barnehager og eldreomsorg. Det som jeg frykter er at byrådet kommer til å spare på disse kuttene til vi passerer valget også får vi hestekuren etterpå, sier Bjørdal.

Finansbyråden kan ikke si hvor stort underskuddet ligger ann til å være, eller om barnehager, skoler og sykehjem kan vernes mot kutt.

– Jeg vil ikke si ja eller nei til det, situasjonen er stram og det er et problem som Bergen eier og et problem som Bergen må håndtere, sier Røssland.

Siste video

Onsdag 16. august begynte flyttingen av den store flytedokken fra Laksevåg til Ågotnes.
Programleder: Mariann Reikerås