NRK Meny
Normal

Valgfergen: Se høydepunktene fra debattene i Os

Eiendomsskatt, fraflytting og kommuneøkonomi var temaer da politikere fra Fusa, Tysnes, Austevoll, Os, Samnanger og Voss stilte til debatt på valgfergen.

Valgpanelet Fusa

VALGFERGEN: Politikerne fra Fusa debatterte blant annet skolenedleggelse og fraflytting på valgfergen som lå til kai i Os sentrum.

Foto: Eivind A. Pettersen

FUSA:

Debattantene fra Fusa startet debatten med å diskutere hvorvidt de skal legge ned noen av de sju skolene i kommunen. Arbeiderpartiet ønsker å legge ned skoler, men vil ikke si hvilke.

Fusa har litt mer enn 2800 innbyggere, et tall politikerne i kommunen synes er alt for lavt. Frp mente høye skatter og avgifter gjør kommunen svindyr å bo i.

Arbeiderpartiet vil legge til rette for attraktive tomter tett opp mot nabokommunen Os som er i vekst, og på den måten sørge for tilflytting.

- Det er altfor dyrt å bo i Fusa og alt for høye avgifter, mener Magne Djuvik (Frp Fusa).
- Vi må legge opp til attraktive tomter i nærheten av Os kommune som er i vekst, og nyte gevinsten, sier Atle Kvåle (Fusa Ap).

TYSNES:

I Tysnes stod eiendomsskatten på agendaen. Det er foreslått å øke denne skatten til 5,8 promille, noe som er høyt i forhold til andre kommuner i Hordaland.

Høyre vil senke eiendomsskatten i Tysnes, men påpeker samtidig at kommunen har store økonomiske utfordringer.

I første halvår i år ble det født ni barn i kommunen, og de fleste tilflyttere til kommunen er pensjonister.

– De er ressurssterke og tilfører kommunen mye, men lager ikke flere barn, sa Øystein Flakke (KrF).

Høyre vil senke eiendomsskatten i Tysnes, men påpeker samtidig at kommunen har store økonomiske utfordringer. - Det blir feil å si vi har en sunn økonomi, sier Kåre M. Kleppe (H Tysnes).
– Pensjonistene som har flyttet hit er ressurssterke og tilfører kommunen mye, men lager ikke flere barn, Øystein Flakke (KrF Tysnes).

AUSTEVOLL:

Fergen er svært viktig for øykommunen Austevoll. Politikerne var stort sett enige om at de må ha bedre ferger og flere avganger. Senterpartiet menter staten bør finansiere den.

Privatisering ble også tema. Arbeiderpartiet vil ha helse og omsorgstjeneste under kommunal drift igjen.

- Det er stor enighet i kommunen at vi må ha bedre fergeløsninger og kanskje må staten finansiere det, sier Lars Knut Aarland (Sp Austevoll)
- Vi vil at helse og omsorg skal komme under kommunal drift igjen. Vi trenger gode forutsigbare arbeidsgivere her, sier Anja Heggholmen (Ap Austevoll).

OS:

Kommuneøkonomien ble raskt et tema da politikerne fra Os møttes til debatt. Os har en gjeld på 1,4 milliarder kroner, og Arbeiderpartiet ville mente det var på tide å få kontroll på økonomien.

– Vi er en vekstkommune og derfor må vi investere. Det viktigste er at vi klarer å betjene lånet, svarte Terje Søviknes (Frp).

- Økonomien i Os er en utfordring i tiden framover, vi har en gjeld på 1,4 milliarder kroner. Nå må vi ha kontroll på økonomien, sier Helge Steinum i (Ap Os).
- Han har brukt én milliard kroner og det har vært nødvendig. Men han har solgt det ut som sin egen bit. Det blir litt som keiserens nye klær, sier Terje Sperrevik (TVS).
Veksten kommer, det vet vi. Vi må tilrettelegge for den veksten og ta høyde for de nye innbyggerne som kommer, sier Marie Lunde Bruarøy (Os Høyre).

SAMNANGER:

– Bergenserne tror Samnanger er så langt borte, sa Kristian Jørgensen (Krf). Fraflytting var tema og flere av politikerne tok til orde for å reklamere mer for bygden.

- Vi kan jo være mer produktive i kommunen. Selv har jeg importert fra østen og det gikk veldig fint, sier Kristian Jørgensen (Krf Samnanger).
 - Samnanger har mange muligheter, men problemer er et vi reiser til Bergen for å jobbe. Vi må satse på næringsliv i kommunen og skape arbeidsplasser, sier Øyvind Strømmen (MDG Samnanger).

VOSS:

Det var stor enighet blant politikerne i Os, men da Raundalselva ble tema, steg temperaturen. Elven er fredet, men polikerne vil finne ut om de skal legge elven i rør for å hindre at Vossevangen flommer over.

Arnfinn Gjerdåker (SV) er ikke interessert i en omkamp om vernet av elven.

- Flommen blir brukt som brekkstang for å ta en omkamp om Raundalselva, sier Arnfinn Gjerdåker (SV Voss).
- Det er planer om veldig mange hytter, men det bør ikke planlegges så veldig mange flere før man får infrastrukturen på plass, sier Iril Kirstine Schau Johansen (Høyre Voss).

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås