NRK Meny
Normal

Unik trekirke innvies på søndag

Knarvik har fått et nytt landemerke. – Kirken er uvanlig, men kjempefin, sier stolt byggeleder.

Knarvik kirke innvies

STÅR FERDIG: Det har tatt over to år å bygge Knarvik kyrkje. Søndag åpner kirken dørene.

I over to år har byggearbeidet av Knarvik kyrkje pågått. Søndag ringes klokkene endelig inn i den nye kirka.

Knarvik Kirke

MODERNE: Den nye kirka i Knarvik skiller seg ut blant andre kirker i Norge.

Foto: Privat

– Det er en tradisjonell kirke på den måten at det er den Norske kirke, men ellers er den veldig spesiell. Jeg syns den er kjempetøff, sier leder for bygningsnemnda i Knarvik, Helge Tangen til NRK.

Som leder for byggekomiteen har han fulgt arbeidet både dag og natt de siste årene. Nå kan han endelig åpne dørene og vise folk rundt i det nye bygget.

– Kirken er bygget i massivt tre, med store glassflater. Den skiller seg ut i både i stil og utforming, forteller Tangen.

  • SE VIDEO ØVERST I SAKEN

– Skiller seg ut

Kirken er en gammel stavkirke men har fått en moderne utforming. Utseende på kirka skiller seg ut fra andre kirker i landet og pirrer nysgjerrigheten til flere av innbyggerne i Knarvik.

– Den er uvanlig, men den er kjempetøff, sier Bente Tunestveit fra Knarvik, som har tatt turen innom den nye kirken.

Den nye kirken er bygget for over 500 personer, men kirkeverge Torgeir Paulsen tror det vil komme enda flere på vigslingen på årets første søndag i advent.

– Vi har sitteplasser til 530 personer, men vi regner med at det blir flere enn det, men da må de nok stå.

Knarvik kirke

UTEN ORGEL: Kirka må i første omgang klare seg uten orgel. Hovedorgelet vil stå klart høsten 2015.

Foto: Privat

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene i den nye kirka, som til og med har alterutstyr utformet for hånd. Tangen har fått skryt for arbeidet med kirka.

–Vi har fått en fin attest fra ordføreren vår som sier at vi har fått en fin helhet i alle detaljvalgene våre. Det er kjekt å høre, sier Tangen.

Konkurs

Kirken er bygget ut i fra skisseforslaget til Oslo-firmaet Reiulf Ramstad Arkitekter og er bygget innenfor kostnadsrammene på 73 millioner kroner.

Firmaet Wade Entreprenør og Walde Byggvare sto for byggingen av kirka, som startet 3. november 2012. I desember i fjor ble det kjent at firmaet var konkurs. Byggingen av Knarvik kirke var ett av prosjektene som ble rammet, og kirken ble stående halvferdig.

kirke knarvik

ENDELIG FERDIG: I 2012 startet byggingen av kirken. Nå står den endelig ferdig.

Foto: 03030-tipser

Firmaet 7fjell entreprenør tok over ansvaret for byggingen av kirka, og søndag klokken 11.00 fylles kirkerommet med folk. Men i første omgang må kirka klare seg uten orgel.

– Helt på tampen har vi fått låne et flygel også har vi fått låne et lite kororgel fra Marie kirken i Bergen, men hovedorgelet vil ikke være på plass i kirken før høsten 2015.

Appellerer til unge

Paulsen håper det moderne utseende på kirka vil appellere til unge.

– Jeg håper at unge mennesker vil kjenne seg igjen i kirka. Mye av det organiserte menighetslivet er rettet mot barn og unge, men jeg håper også at mennesker i alle aldre vil benytte seg av kirka.