Mann (44) dømt til psykisk helsevern for drapet på Mona (58)

En 44-åring er dømt til tvungent psykisk helsevern etter å ha drept kunstner og kaféeier Mona Nordaas (58) med øks. Han vurderer å anke.

Mona Nordaas

DREPT: Kunstner og kaféeier Mona Nordaas ble funnet drept i et bolighus på Evanger i Voss i juni i fjor. En 44 år gammel mann er dømt til tvungent psykisk helsevern for drapet.

Foto: Privat

Bergen tingrett slår fast at mannen var psykotisk da han drepte husverten sin 16. juni i fjor, og at han dermed var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

44-åringen erkjente drapet etter et 2,5 timer langt avhør. I rettssaken i Bergen tingrett i mai, kom det frem at mannen forklarte bakgrunnen for at han begikk drapet på Nordaas i et fire siders langt brev.

Usikker på om han selv var tilregnelig

I retten erkjente mannen ikke straffskyld. Ifølge forsvarer Rolf Knudsen var mannen selv usikker på om han kunne anses som tilregnelig.

Dommen, som først ble omtalt av BA, falt tidligere denne uken, men er foreløpig ikke forkynt for 44-åringen. Han er imidlertid kjent med konklusjonen, ifølge Knudsen.

– Dommen er grundig, og jeg vil gå gjennom detaljene og ankespørsmålet med min klient i løpet av de nærmeste dagene, sier forsvareren til NRK.

Huset til kvinne funnet drept på Evanger

FUNNET DREPT: Mona Nordaas ble drept i kafebygningen hun bodde og jobbet i.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Reduserte erstatningskravene

Erstatningskravene fra de etterlatte er redusert til under en tiendedel av påstanden, blant annet fordi 44-åringen ble funnet utilregnelig i gjerningsøyeblikket.