Hopp til innhold

– Musikeren druknet i klovnen

Ti år etter multikunstnerens død, mener musikerkollegaer at Kenneth Sivertsens musikk ufortjent har gått i glemmeboken.

Multikunstneren fra Bømlo ble bare 45 år.

TI ÅR SIDEN: Kenneth Sivertsen fra Bømlo var rikskjendis på 90-tallet og frem til sin død i 2006.

Julaften er det ti år siden musikeren, komponisten og revyartisten Kenneth Sivertsen døde, bare 45 år gammel. Multitalentet fra Bømlo skrev sin første symfoni allerede som 19-åring og fikk sitt eget rekviem oppført av Bergen Filharmoniske Orkester i 2003.

Men for folk flest var han vel så mye kjent for sine elleville parodier, revyer og samarbeidet med Herborg Kråkevik, samt den utagerende livsførselen med påfølgende store helseplager.

Aftenlandet

KOMPIS: Sven Erik Vaksdal (midten) i Aftenlandet var en nær venn av Sivertsen.

Foto: Promo

– Sprikte i alle retninger

– Musikken hans lever fortsatt og blir brukt av mange, men den har ikke fått den oppmerksomheten den fortjener. Produksjonen hans sprikte i alle retninger og var tidvis vanskelig tilgjengelig, sier Svein Erik Vaksdal, kjent fra bandet Aftenlandet.

– Folk visste aldri hva som kom, verken på plate eller på scenen. Det kunne være jazz, pop, viser eller salmer. Det tror jeg har hemmet hans ettermæle.

I årene etter sykdommen og dødsfallet i 2006, har det vært lite oppmerksomhet rundt Kenneth Sivertsens virke, med unntak av omtale av biografien som ble utgitt i 2013 .

– Musikken hans blir ikke spilt eller markedsført lenger. De færreste unge vet hvem Kenneth var, og det er leit. Media var uansett mer interessert i klovnen enn i musikeren, sier Vaksdal.

Musikalsk begavelse

Aftenlandet-sjefen kjente Sivertsen som både musiker og kamerat, og var i en periode også manager for bømlingen. En av hans mange oppgaver ble da å rydde opp i utallige inkassokrav mot artisten.

– Kenneth var mellom to reoler både som musiker og som menneske. Han var rotløs, men jeg husker ham både som verdens snilleste gutt og en utrolig morsom musikalsk begavelse.

Sivertsen døde julaften 2006 etter å ha fått flere hjerneblødninger som følge av et fall i Haugesund i mars året før.

– Sivertsen ville vært 55 år om han fortsatt levde. Er det mulig å si noe om hvor han hadde vært i dag?

– Nei, Kenneth kjørte mot avgrunnen. Det er ikke snakk om at han hadde vært her i dag. Han visste utmerket godt hvor det bar. Vi var mange som prøvde å hjelpe, men han ville ikke, sier Vaksdal.

Vamp-vokalist Jan Toft kjente Sivertsen fra musikkmiljøet på Haugalandet.

– Kenneth var ikke en hitmaker og platene hans lå aldri på salgslistene særlig lenge, men noen av sangene hans lever ennå det gode liv. For alt vi vet vil de en gang få nytt liv i andre sine hender, få nye levetider og slik leve videre i uvisst framtid. Denne kraften har sangene i seg, sier Toft.

Toft understreker at han ikke kjente Sivertsen som person veldig godt.

– Vi levde på forskjellige planeter, men dultet borti hverandre fra tid til annen, sier han.

Hedrer unge musikere

Nylig ble Kenneth Sivertsen hedret i hjemkommunen Bømlo med minifestivalen «Three Days in December», bestående av tre konsert med både profesjonelle og amatørmusikere fra regionen.

Joakim Vikanes

HEDRET: Gitarist Joakim Vikanes er en av flere unge musikere som prøver å holde liv i Kenneth Sivertsens musikk.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Der ble også gitarist Joakim Vikanes (22) tildelt Kenneth Sivertsen-prisen, som Bømlo kommune deler ut til unge musikktalent hjemmehørende i kommunen.

– Dette er veldig stort og noe jeg er svært stolt over, sier Vikanes, som spiller musikk av forbildet i bandet Eik.

Vikanes har blant annet fått besøke Sivertsens bolig på Moster, som nå er gjort tilgjengelig for musikere som ønsker å komme sammen og komponere i Sivertsens ånd.