NRK Meny
Normal

Telletull i Ullensvang, men Sp vant likevel

Da en konvolutt med Høyre-stemmer ble oppdaget i en Senterparti-bunke mistet sistnevnte parti en plass i kommunestyret. Men Sp-ordføreren depper slett ikke.

Solfrid Borge

FORNØYD TROSS ALT: Solfrid Borge er glad for at tellefeilen ble oppdaget og at hennes eget parti ikke fikk rent flertall i kommunestyret i Ullensvang. Med 42,8 prosent av stemmene ble Senterpartiet likevel den store vinneren.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Kjekt at vi gjorde et godt valg og fikk over 42 prosent av stemmene. Jeg hadde faktisk håpet at vi ikke fikk rent flertall. Det er ikke sunt i et demokrati, sier ordfører Solfrid Borge i Ullensvang til NRK.

Den første opptellingen i Hardanger-kommunen, som har 2617 stemmeberettigede, viste at Sp gikk opp med to mandater til ti.

Men under kontrolltellingen ble det oppdaget en feil, noe som ble omtalt i lokalavisa Hardanger Folkeblad tirsdag formiddag.

Solfrid Borge, ordførar Ullensvang

FORNØYD: Solfrid Borge.

Foto: Ullensvang Kommune

Konvolutt ble gjemt

– Når de teller opp stemmene legger de dem i bunker på 50 og 50, og skriver partinavnet på. Det lå en Høyre-konvolutt i en Sp-bunke, og dette ble summert opp uten at Høyre-stemmene først ble talt opp, forklarer Borge til NRK.

Etter kontrollen viste det seg at Senterpartiet måtte nøye seg med ni mandater, mens Høyre fikk tre. Ikke fordelingen 10-3, slik man først trodde.

Glad for spredning

– Hvis lokaldemokratiet skal fungere må du har gode diskusjoner. Vi var seks partier i Ullensvang før valget, og det er vi fortsatt, sier Borge, som ble innvalgt for sin fjerde periode.

Hvem som blir ny ordfører gjenstår å se.

– Valget var i går og vi har som sagt ikke rent flertall, men vi håper det skal løse seg. Viktige saker fremover blir samferdsel, flyktningmottak og kommunereform, selv om jeg tror den siste saken nok vil dra ut i tid, sier Sp-ordføreren.

Dronning Sonja

KONGELIG NATUR: Dronning Sonja i Ullensvang under opninga av «Dronning Sonjas tursti» i Ullensvang.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Mandatfordelingen i Ullensvang

Her er det endelige resultatet for kommunestyret i Ullensvang etter valget 14. september 2015 (2011-tallene i parentes):

  • Sp 9 (8)
  • Høyre 3 (4)
  • Ap 3 (2)
  • SV 3 (1)
  • V 2 (5)
  • KrF 1 (1)

Totalt: 21 mandater

1690 stemmeberettigede avga sin stemme i Ullensvang, som gir en fremmøteprosent på 64,8.

Siste video

Slik ser det ut når 574 gensere med sitater fra Ibsens Peer Gynt går i tog.
Kirken ble plukket ned i 1841, i 1844 sto den på plass i Polen.