NRK Meny
Normal

Støre: – Erna tar for lett på økt ledighet

Regjeringens ledighetspolitikk preges av feil tenkning, passivitet og ideologiske skylapper, mener Ap-lederen. – Fullstendig skivebom, svarer arbeidsminister Anniken Hauglie.

Jonas Gahr Støre i spørretimen

KRITISK TIL ERNA: Ap-leder Jonas Gahr Støre (til v.) holdt tale til Bergen Ap i dag, der han sa klart fra at han mener statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering tar altfor lett på den økende ledigheten i Norge. Her under spørretimen på Stortinget i januar.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Når vi reiser langs denne kysten, er det ikke tvil om at det er krise for dem som rammes, for familiene og for mange lokalsamfunn, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin årsmøtetale til Bergen Ap lørdag.

Økende ledighet var hovedtemaet i hans tale da han besøkte Vestlandets hovedstad i formiddag. Norge har ikke hatt høyere ledighet på ti år.

– For lettvint av Erna

Særlig i vestlandsfylkene, hvor olje- og gassnæringen er stor, har mange jobber forsvunnet de siste par årene. Støre reagerer sterkt på statsminister Erna Solbergs (H) uttalelser nylig om at ledigheten i Norge i prosent fortsatt er lav, spesielt når det gjelder den registrerte ledigheten.

– Det er en altfor lettvint tilnærming, sier Støre til NTB.

  • Navs registrerte ledighet er nå 3,4 prosent, mens Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse viser at 4,6 prosent står uten jobb, ifølge NTB.
  • Støre mener permitteringsperioden må forlenges fra 30 til 52 uker for å hindre oppsigelser.

– Erfaringen viser at ni av ti permitterte kommer tilbake i jobb, åtte av ti i den bedriften de jobber i, sier Støre.

LES OGSÅ: 31.000 flere arbeidsledige siste år

Feil tenkt

At regjeringen ikke tar dette grepet, er et tegn på ideologiske skylapper, mener Ap-lederen. Han avfeier argumentet med at forlenget permitteringstid vil låse folk inne og hindre at de finner seg jobber i andre sektorer enn oljenæringen.

– Jeg tror det er helt feil tenkt, sier Støre.

Han erkjenner at det må skje endringer i oljesektoren, og at det trengs mer aktivitet på nye områder, men legger til:

– Vi må ikke glemme at denne endringen skjer med utgangspunkt i eksisterende bedrifter.

Anniken Hauglie

SVARER STØRE: Anniken Hauglie har sittet som arbeidsminister for Høyre siden 16. desember i fjor.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Slår tilbake mot kritikken

– Dette er fullstendig skivebom. Her jobber vi hardt hver eneste dag for å skape nye jobber, omstille bedrifter og rydde opp i gammelt regelverk som hindrer folk i å komme seg videre. Det eneste Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kommer med er et eneste forslag som ikke gir en eneste jobb, sier arbeidsminister Anniken Hauglie (H) til NRK.

Regjeringen har i årets budsjett lagt fram en tiltakspakke på fire milliarder kroner mot økt ledighet.

Til utspillet om permitteringstid sier Høyre-ministeren at hun gjerne kan være med og diskutere hvor mange uker en arbeidsledig kan være passiv hjemme.

– Jeg skulle ønske Ap kunne begynne å utforme en politikk for hvordan vi kan skape arbeidsplasser på kort sikt, men også hvordan vi skal klare å omstille Norge til en ny tid.

– Har Støre et poeng: Blir det gjort nok for å bekjempe ledigheten?

– Vi har lagt inn tiltakspakker i statsbudsjettet som akkurat har begynt å virke i områder med økt ledighet. Men det er viktig at bedrifter som sliter får ta del i ordningene. Vi jobber målrettet med hele tiden å skape flere virkemidler, sier Anniken Hauglie.

Siste video

 Programleder Mariann Reikerås
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.