NRK Meny
Normal

Slutter fred i skiløype-krangel

Dette er en gladmelding til alle skiturister som har planer om påsketur i Myrkdalen.

Langrenn i Myrkdalen

SKIFRED: Bønder i Myrkdalen og skisenteret har sluttet fred. Nå er man i ferd med å inngå avtaler som gjør at hele den tradisjonsrike langrennsløypen mellom Myrkdalen og Oppheim snart kan bli maskintråkket.

Foto: Helgatun.no

I lengre tid har store deler av langrennstraseen i Myrkdalen-området stått utråkket. Langrennsfolket har måttet klare seg med noen få kilometer tråkkede skispor, og det tradisjonsrike Ørnarrennet måtte avlyses i år.

Årsak: Myrkdalen Fjellandsby og grunneierne har vært uenige om kompensasjon for bruk av utmarken. For å kunne kjøre med spormaskin må man ha tillatelse av grunneier.

Nå er skiknuten i ferd med å bli løst.

23 km løyper

– Vi har inngått avtale med flere grunneiere og utvidet langrennsnettet betraktelig slik at vi nærmer oss et fullverdig tilbud. For øyeblikket har vi 23 kilometer tråkket spor, sier daglig leder Harald Haaland i Myrkdalen Fjellandsby AS.

Myrkdalen mye snø

ETTERTRAKTET SKITERRENG: Dette bildet er tatt i hyttefeltet i Myrkdalen på Voss, i retning mot Revhaugen, som er et yndet langrennsterreng. Den tradisjonsrike traseen over mot Oppheim har lenge vært kime til konflikt.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

For enkelte har det vært sårt at hytte- og skisenterdriften har blitt multimillionbedrift, mens naboene ikke får en krone – men må leve med økt trafikk og storstilt utbygging.

Det hele løsnet før vinterferien, da partene inngikk avtale om løypetråkking ved Revhaugen. Nå har man utvidet avtalen ytterligere til å gjelde 13–14 kilometer videre til Kvanndalen.

– I avtalen mellom Fjellandsbyen og grunneierne ligger det blant annet at vi gir bidrag til veilagene slik at sommerveiene blir vedlikeholdt mot at vi får tillatelse til å kjøre med maskin, bekrefter Haaland til NRK.

Han er glad for å få avtalen på plass i forkant av påsken, der Fjellandsbyen nærmer seg fullbooket når det gjelder leiligheter, hytter og hotellrom.

Skitrekket har makskapasitet på 5000 personer per dag.

Hans Erik Ringkjøb

ORDFØRER PÅ VOSS: Hans Erik Ringkjøb ønsker at kommunen har et godt skiløypetilbud.

Foto: Voss kommune

– Viktig for kommunen

Målet er å få til avtale om tråkking helt over til Oppheim, men her er man ikke i mål med varige avtaler ennå, ifølge ordfører Hans Erik Ringkjøb i Voss kommune.

– Undertegnede har vært i møte med grunneiere denne uken, men det er tidlig i prosessen. For kommunen er det viktig at man legger til rette og har et tilgjengelig løypenett både for dem som bor her og for gjestene våre, sier Ringkjøb til NRK.

Han minner om at Voss allerede har mange løyper som blir preparert, men også gode muligheter for skigåing i upreparte fjellområder.

– Med 3500 hytter og stor aktivitet i området må vi ha en avtale på plass, sier grunneier Jan Kåre Tveite.

Langrenn på fjellet i Myrkdalen

SKIKOMMUNE: Voss har gode muligheter for skigåing også i upreparte fjellområder.

Foto: Myrkdalen.no

Nytt håp for tradisjonsrikt skirenn

Nils Klette er leder for idrettslaget Ørnars langrennsgruppe.

– Dette er en gladmelding både for Ørnar og turløperne. Vi er avhengig av at Myrkdalen eller andre tråkker for oss. Overskuddet av Ørnarrennet går tilbake til barneidretten. Vi håper nå at det blir renn i 2016, sier Klette til NRK.