NRK Meny
Normal

Skredfarlige områder i Bergen

Flere tusen boliger i Bergen kan ligge i rasfarlige områder. Det viser en omfattende undersøkelse som kommunen står bak.

Ras Hatlestad terrasse
Foto: Heiko Junge / Scanpix

Undersøkelsen blir gjort av Norges geologiske undersøkelse (NGU) etter rasulykkene i Hatlestad terrasse i Fana og i Hetlebakk i Åsane i fjor høst.

Det vil koste 10-20 millioner kroner å gjøre en analyse av hele Bergen, og kommunen ber staten om hjelp til å finansiere undersøkelsen.

SE KART OVER TESTOMRÅDET HER

LES HELE RAPPORTEN HER

Løsmasser i Fana 

Kommunen har blant annet sjekket et testområde i Fana ekstra grundig, og her er en rekke boligfelt i faresonen.

- Det er forholdsvis store områder der det er bratt nok, og det ligger en del løsmasser i skråningene. Det ligg eit potensial for skred i disse områdene, men i denne omgang sier vi ikke no om farenivået, forteller skredforsker Kari Sletten.

Skredfarevurdering i løpet av 2006

Testområdet er på cirka 12 kvadratkilometer i området Kalandsvatnet-Øvsttun-Smørås og dekker blant annet Hatlestad terrasse.

Bergen kommune skal i løpet av 2006 gjennomføre skredfarevurdering av alle bebygde og planlagt bebygde områder i kommunen. Geologene fra Norges Geologiske Undersøkelse i Trondheim skal: 

  • Analyserer digitale terrengmodeller.
  • Se på flyfoto.
  • Foretar befaring av bratte områder.

Slike kartlegginger og ikke minst tiltakene i etterkant kommer til å koste svært mye. Derfor er Bergen kommune opptatt av at staten må bidra med penger til sikring. Bergen har ikke råd til dette alene.

Ras krevde fire liv

Store nedbørsmengder utløste ras i boligområder i Bergen to ganger høsten 2005:

  • 14. september: Ras i rekkehusbebyggelsen i Hatlestad terrasse i Fana. En kvinne ble funnet død etter raset. En kvinne og ett barn døde senere på sykehus.
  • 14. november: En arbeider mistet livet da et bolighus under oppføring ble tatt av ras i Hetlebakk i Åsane.

Siste video

Vestlandsrevyen, 22.09.2017.
Torsdag var det hviledag i VM, og bergenserne fikk teste VM-løypene.
Slik såg det ut i VM-løypene dagen etter temporittet opp Fløyen.