Hopp til innhold

Satser på økologisk frukt og bær

Hordaland og Sogn og Fjordane vil bli foregangsfylke på økologisk produksjon av frukt og bær.

Eple
Foto: Anders Ulvolden / NRK

- Vi har gode forutsetninger innen frukt- og bærsektoren. Et område vi mener vi er best på landsbasis, sier Bastian Edi Hoffmann i landbruksavdelingen til Fylkesmannen i Hordaland.

Sammen med Sogn og Fjordane har de søkt Landbruksdepartementet om midler for å bli foregangsfylke innen økologisk produksjon. Sammen vil de satse på frukt og bær.

- Vi diskuterte om vi også skulle satse på sau, men fant ut at det er best å konsentrere seg frukt først og heller ta sau i neste runde, sier Hoffmann.

Bakgrunnen for søknaden er at mat- og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) i januar gikk ut og oppfordret fylkene til å søke om ekstra midler, som en del av satsingen på å få 15 prosent økologsik produsert mat i Norge.

LES: Lovbeskytter «Sider frå Hardanger»

Totalt har 18 av landets fylker søkt om midler, som skal tildeles for perioden 2010-2015. Hordaland og Sogn og Fjordane har skissert at de trenger 12,5 millioner kroner i den perioden.

- Målet er å få cirka 40 nye økologiske produsenter totalt i begge fylkene innen 2015, slik at økologisk bær- og fruktproduskjon vil være på seks prosent, sier han og forklarer at de vil få svar fra departementet på søknaden i høst.

Et annet mål er at de skal bygge opp et kompetansenettverk på tvers av organisasjoner, som skal kunne bidra med erfaringer til resten av landet.

Utfordring å få bøndene til å drive økologisk

Et av de største problemene har vært å få bøndene til å skifte fra vanlig produksjon til økologisk produksjon.

- Bøndene velger å produsere det som lønner seg, og er nok litt av bakgrunnen for det. Men nå ser vi mange eksempler på at man kan tjene gode penger på økologisk også, så vi får håpe at dette kan sette fart i bøndene, sier leder av Hordaland bondelag, Marta B. Meland.

Forutsetningene for økologisk produksjon er størst for plommer, forklarer hun, mens for blant annet epler mangler man gode nok trær som gir nok avling og som ikke trenger sprøytemidler.

- Men etterspørselen må jo få bestemme. Er folk villige til å betale for disse produktene, er jo satsingen grei, sier hun.

Ukjent etterspørsel

Etterspørselen er derimot noe usikker, for per i dag er det svært få butikker som selger norske økologiske frukt og bær.

- For vår del er det bare i Oslo, så vi kan bare gjette oss frem til hva etterspørselen er, sier Aasmund Onarheim, BAMAs innkjøper for norsk frukt.

Han forteller at mange etterlyser norske økologiske frukt og bær, men for at BAMA skal ta inn økologiske frukt og bær, er de avhengig av at større produsenter skifter fra konvensjonell produksjon til økologisk. Hvis ikke blir transportkostnadene for høye.

- Vi må få større produsenter til å tenne på ideen og de må få skikkelig betaling for varene sine, men ting tar tid, sier han.

LES: Økomelk gir mer klimautslipp | Tredobling av salget av øko-egg | Han får deg til å satse økologisk |