Hopp til innhold

Lovbeskytter «Sider frå Hardanger»

«Sider frå Hardanger» er som første alkoholholdige norske produkt, blitt en lovbeskyttet merkevare.

Video nsps_upload_2009_4_17_17_24_44_3308.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Begivenheten ble markert på Kulinarisk Akademi i Oslo fredag ved at landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) overrakte til Hardanger Siderprodusentlag beviset på denne drikkevarens nye status.

- På mange måter er Sider frå Hardanger nå i samme klasse som Champagne, sa Brekk.

Den offentlige merkeordningen Beskyttede betegnelser administreres av KLS Matmerk og omfatter 16 produkter, blant annet fisk, grønnsaker og frukt.

Mattilsynet godkjenner eller avslår søknader om slik merking.

Sider frå Hardanger kan ha et alkoholinnhold på mellom 3 og 12 prosent, og må være produsert av medlemmer i Hardanger Siderprodusentlag i kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ulvik og Ullensvang.

Råstoffet er epler som er gjæret enten på villgjær fra epleskallet eller hvitvinsgjær.

- Smaker litt for mye

Nils Lekve i Ulvik har bygget et eget produksjonsanlegg for eplemost og sider.

- Den største feilen amatører gjør er at de får luft inn i tankene og kanskje smaker litt for ofte på varene. Da får man fort eddik og ødelagt sider, forteller han.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Han mener at den geografisk beskyttede tittelen er viktig for produksjonen.

- At vi får en status på sideren som gjør at vi med god samvittighet kan prøve og selge den ut til resten av Norge, sier han.

Andre merker som tidligere har fått beskyttelse gjennom Matmerk:

  • Tørrfisk fra Lofoten
  • Fjellmandel fra Oppdal
  • Gulløye fra Nord-Norge
  • Ringerikspotet fra Ringerike
  • Gamalost frå Vik
  • Ishavsrøye Vesterålen
  • Rakfisk fra Valdres
  • Hardangermoreller
  • Hardangerplommer
  • Hardangereple
  • Økologisk Tjukkmjølk fra Røros
  • Ringerikserter
  • Skjenning
  • Eplejuice frå Hardanger