2 l buljong/oksekraft
1/2 sellerirot
1 purre
2 løk
3 gulrøtter
3-4 store rødbeter
Kokk Pål Drønen ved Skrulen Kafé i Ulvik. Foto: Egil Torheim/NRK
2 laurbærblad
1 ss hel sortpepper
Rens og skrell grønnsakene, la de koke i kraften ca 1,5 time. Sil av kraften og smak til med salt, pepper og eddik (fem prosent).
Pirog
250 g hvetemel
1,5 dl vann
1/2 ts salt
Bland alt i en bolle og elt til deigen løsner fra bollen. Kjevl ut deigen. Ta et lite glass og trykk ut emner. Legg fyllet i emnene og brett i en halvmåne, ha pirogene i kokende vann og la de trekke i 15 minutter. Dette gjør vi for å unngå att suppen blir uklar. Når de er ferdig legges de i suppen.
Pirogfyll
Kok kjøtt av lam, okse eller kylling, og la det koke til det er helt mørt. Bland dette sammen med stekt sopp (man tager hva man haver). Krydder velger du selv, varier dette fra gang til gang da blir maten mer spennende.
Brød
Denne suppen er nok i seg selv, men vil du ha brød til, kan du bruke denne oppskriften:
1 kg hvetemel
6 dl vann
1 ts sukker
1 ss olje
Kjevl ut den ferdig gjæra deigen og del den i to emner, legg emnene i langpanne og la det etterheve. Trykk deigen ned med fingertuppene og hell over 1,5 dl olivenolje. Strø grovsalt over i ønsket mengde og stek brødet på 220 grader i 20 minutter.