Prislappen er nå på 4 milliarder

Bergensskolenes endeløse forfall fortsetter. Tilstandsrapport for 51 av 89 skoler er nå gjennomgått. Prislapp: 4 milliarder kroner.

Skoleforfall på Landås

DYRT FOR BERGEN KOMMUNE: Skoleforfallet i Bergen koster 4 milliarder kroner de neste 10 årene - og det kommer til å stige.

Byrådet har lagt frem nye planer for hvordan og hvor mye det vil koste å fikse forfalne bergenskoler de neste 10 årene.

Hittil har man gått igjennom 51 av 89 skoler og omfanget av skoleforfallet i Bergen er enormt. Nå er prislappen på rundt 4 milliarder kroner.

- Det stemmer og det er som forventet. Men i denne summen ligger også vedlikeholdsutgifter man må ta uansett, sier finansbyråd i Bergen kommune - Liv Røssland.

Vil ikke spekulere i totalsum

Liv Røssland og Ragnhild Stolt-Nielsen

AMBISIØS KARTLEGGING: Finansbyråd Liv Røssland og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen kartlegger hele bygningsmassen i Bergen kommune. Det er en ambisiøs jobb, sier Røssland.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Kommunen skal gå gjennom alle 89 skolene systematisk i ulike faser.

De 13 siste skolene som er kartlagt er Bjørndalsskogen, Bønes, Haugland, Hordvik, Kjøkkelvik, Kyrkjekrinsen, Rå, Storetveit, Sælen, Tertnes, Ytrebygda, Ådnamarka og Åstveit.

Prislappen for å pusse opp skolene er nå oppe i over fire milliarder kroner og kostnadene kommer til å stige, men Røssland vil ikke spekulere i hvor mye totalkostnadene blir til slutt.

- Nei, det blir feil. Det er ikke bare skolebygg som skal få tilsynsrapport. Vi skal gjennomgå alle kommunalebygg innen utgangen av 2015. Dette har vår høyeste prioritet, sier Røssland.

- En ambisiøs jobb

Bergen kommune har startet med å kartlegge bygningsmassene på skoler og helsebygg. Rundt 1 milliard kvadratmeter skal sjekkes de neste to årene. Det er over 200 bygninger. Etter at skoler og helsebygg er kontrollert står idrettsbygg og barnehager for tur.

- Det er en veldig ambisøs jobb, men dette skal vi klare innen fristen vi har satt . Vi har full trøkk på dette, forteller finansbyråden.