NRK Meny
Normal

Opplevde marerittet alene på vidda

Hun falt stygt og lå alene i snøen på Hardangervidda, uten å ane hvor hun var. – Jeg kunne ha frosset ihjel, sier Petra Tesarova (37). Nå takker hun sine norske redningsmenn.

Petra Terasova / Kjeldebuhytta

LÅ SKADET: Petra Tesarova (37) fikk musklene i leggen revet tvert av, og ble liggende alene i snøen et stykke unna Kjeldebuhytta på Hardangervidda.

Foto: Privat / Cathrine Dunker Furuly

Tirsdag 25. mars klokken 14.25 fikk Hordaland politidistrikt melding om at en kvinne hadde skadet seg i en kitingulykke på Hardangervidda.

Jeg skjønte umiddelbart at dette ikke var bra.

Petra Tesarova

– Hun er kommet bort fra følget sitt, og kommer seg ikke fra stedet uten hjelp. Hun kan ikke oppgi nøyaktig posisjon, sa Hordaland-politiets operasjonsleder Preben Wallestad til NRK da alarmen gikk.

Kvinnen som lå alene i snøen med store smerter var Petra Tesarova (37) fra Tsjekkia.

Vinden tok tak, foten satt fast

Hun var på kiting-tur med vennene fra Dyranut til Finse. Men underveis løyet vinden. Dragen Petra brukte for å få fart på skiene var mindre enn de andres, og hun bestemte seg dermed for å returnere til Dyranut.

Kiting på Hardangervidda

KITING: Dette bildet tok Petra av vennene dagen før ulykken.

Foto: Petra Terasova

Resten av vennegjengen fortsatte til Finse.

– Jeg visste vi nettopp hadde passert en merket løype, og bestemte meg for å finne den og følge den tilbake. Det var fortsatt lyst, og været var fint. Jeg hadde også med meg utstyr for å slå leir, så jeg var ikke redd for å være alene, forteller 37-åringen til NRK.

Men med vennene ute av syne, på vei tilbake til løypen, inntraff ulykken.

– Skiene mine sank ned i et område med dyp snø som jeg ikke hadde lagt merke til, mens vinden plutselig tok tak i dragen min og dro meg motsatt vei, forteller Tesarova.

Skibindingen på venstrefoten ble ikke utløst. Dermed ble hun sittende fast mens dragen trakk i henne med stor kraft. Det røsket til i leggen.

Senere skulle det vise seg at musklene ble revet rett av flere steder i beinet.

Visste ikke hvor hun var

Petra forsto med en gang at hun hadde store problemer. Hun visste ikke hvor langt hun var kommet på turen, og hadde heller ikke GPS med seg.

Til alt hell hadde hun dekning på mobiltelefonen. Hun prøvde å ringe vennene, men de var utenfor teleselskapets rekkevidde.

– Jeg skjønte umiddelbart at dette ikke var bra. Jeg ville ikke klare å komme meg tilbake til sivilisasjonen på egenhånd, og fikk ikke kontakt med vennene mine, sier Petra.

– Smertene ble overveldende

Dermed ringte hun politiet. Ved hjelp av kart og kompass anslo hun at hun befant seg et sted mellom turisthyttene Krækkja, rett over grensen til Buskerud, og Kjeldebu, øst for Eidfjord i Hordaland.

Jeg forberedte meg på å tilbringe natten alene, redd, kald og i smerte.

Petra Tesarova

Alt tydet på at det ville bli et svært vanskelig redningsoppdrag. Hyttene ligger rundt 15 kilometer fra hverandre i kupert terreng.

– Etter hvert ble smertene overveldende. Jeg forberedte meg på å tilbringe natten alene, redd, kald og i smerte. Hvis jeg ikke hadde blitt reddet, kunne jeg ha frosset ihjel, sier Tesarova.

Ropte på hjelp og ble hørt

Hordalands-politiet ringte Nordre Buskerud politidistrikt, fordi de basert på opplysningene trodde den skadde kvinnen kunne befinne seg i nabofylket. Men en time senere fikk de redningsoppdraget tilbake.

Årsaken til det, var mannen Petra tror kan ha reddet livet hennes. En tilfeldig skiløper på vei fra Finse til Kjeldebu.

– Jeg prøvde å komme nærmere løypen ved å krype, men det var nesten umulig. Jeg måtte dra sekken etter meg i snøen, og flyttet meg sikkert ikke mer enn hundre meter i løpet av en time. Men så dukket plutselig redningen opp, ut av ingenting, sier Petra.

Skiløperen hun plutselig fikk øye på hørte heldigvis ropene om hjelp. Mannen kom Petra til unnsetning, og kunne ved hjelp av GPS fortelle politiet at kvinnen som trengte hjelp befant seg et par kilometer unna Kjeldebu.

Krøp mot turisthytten

Røde Kors og politi fra Hardanger satte kursen på snøscootere fra riksvei 7.

De konstaterte at musklene i den venstre leggen min var revet av flere steder.

Petra Tesarova

– Skiløperen hjalp meg i retning hytten, i tilfelle de ikke ville finne oss. Han bar skiene mine og bagen min, mens jeg krøp, forteller Petra.

To timer senere, ikke langt unna turisthytten Kjeldebu, dukket hjelpen opp. Snøscooterpatruljene fant Petra og hjelperen, og tok hånd om den skadde kvinnen.

Hun ble hjulpet opp på den ene scooteren, og vel nede ved riksveien ventet vennene. De kjørte Petra til Geilo, der hun fikk tilsyn av lege.

– De konstaterte at musklene i den venstre leggen min var revet av flere steder, sier Tesarova.

– Takker for at de reddet livet mitt

Planen var å være i Norge i to uker. I stedet måtte Petra returnere til Tsjekkia etter kun tre dagers kiting i den norske fjellheimen. Den forkortede turen betyr imidlertid lite når hun tenker på hvor ille det kunne gått.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Petra Terasova med familie

HJEMME MED FAMILIEN: Barna Patrick (8) og Suzan (7) er glade for å ha mamma hjemme i god behold.

Foto: Privat

– Jeg vil takke skiløperen og redningsmannskapene for å ha reddet livet mitt. Selv om jeg er erfaren, vet du aldri hvordan kroppen reagerer. Jeg kunne ha frosset ihjel hvis jeg ikke hadde blitt funnet, sier tobarnsmoren.

NRK har snakket med skiløperen som kom Petra til unnsetning. Han forteller at han har blitt takket av kvinnen i ettertid.

Vel hjemme i Brno i Tsjekkia ventet barna Patrick (8) og Suzan (7), som trolig får sett ekstra mye til moren sin i månedene som kommer. Legene anslår nemlig at det vil gå et halvt år før hun kan gå på foten igjen.

Trolig vil Norge stå høyt på listen når hun med tiden er klar for nye friluftseventyr.

– Jeg har reist i fjellene i hele Europa, men ingenting kan måle seg med den norske naturen, sier hun.

Siste video

Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.
Flere overnattet på fjellet for å holde av de beste plassene.