Hopp til innhold

Norsk fór kan redde japansk økosystem

Nyutviklet fór fra Vestlandet skal gi japanerne bedre potens og redde økosystemet langs kysten deres.

Kråkebolle

DELIKTASSE: Disse går for tusen kroner kiloen i Japan. Men oppdrett har vist seg vanskelig. Frem til nå.

Foto: Kaston

Kråkeboller til en særdeles ettertraktet delikatesse i Japan og går for rundt 1000 kroner kiloen ferdig tilbredt. Den påstått gunstige virkningen på potensen er utvilsomt en stor grunn til at sjøretten er blitt så populær.

Men etter tsunamien for fem år siden er det også andre grunner til at japanerne ønsker å få de små havdyrene opp av vannet.

Kan skape ny næring i Japan

– Kråkebollene spiser tareskogen, som lider av tsunamiskader og ikke har kommet seg noe særlig. Tareskogen er hjem for alle andre arter. Når kråkebollene spiser den opp, kommer ikke resten av det marine livet tilbake til den japanske kysten, forklarer forskningssjef Mari Moren ved forskningsinstituttet Nofima i Bergen.

Nå kan et spesialfór utviklet av nettopp Nofima hjelpe japanerne med å få liv i tareskogen igjen. Det har vist seg svært vanskelig å fóre de små sjødyrene, men den vestlandske maten ser ut til å falle i smak.

Dermed kan det ligge til rette for massivt fiske og oppdrett av kråkeboller i Japan. Ved å ta opp kråkebollene og fóre dem i oppdrettsanlegg, får økosystemet i havet sjansen til å normalisere seg igjen.

– Vi ønsker ikke bare å tjene penger, men også å forbedre miljøet. Det er derfor vi har satset på dette konseptet, sier Yukihiro Nomura, avdelingsleder i Nosan Corp.

Nosan er Japans største forprodusent og er i sin helhet eid av Mitsubishikonsernet.

SE VIDEOREPORTASJE OM DET NYE FÓRET:

Norsk oppfinnelse kan hjelpe både for potensen og miljøproblemer i Japan.

– Fantastisk å være med på!

Nomura og en rekke andre kollegaer fra Japan var mandag på befaring hos Nofima i Bergen for å få vite alt om det nye produktet.

Tor Andreas Samuelsen

GLEDER SEG: Seniorforsker Tor Andreas Samuelsen er svært glad for å få være med på prosjektet.

Foto: Christian Lura / NRK

Slår det an som forskerne tror og håper, kan det bli særdeles lønnsomt - både for japanerne og forskerne selv.

Men i første rekke er det anerkjennelsen og det positive resultatet som veier tyngst blant forskerne i Fyllingsdalen i Bergen.

– Når du jobber som forsker på et næringsrettet institutt og får være med på å kommersialisere noe du har vært med på å utvikle, er det helt fantastisk. Noe av det morsomste du kan oppleve, sier seniorforsker Tor Andreas Samuelsen.