NRK Meny
Normal

Monikas mor om drapstiltalt ekssamboer: – Jeg er redd for møtet med ham

BERGEN (NRK): Snart fem år er gått siden åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem. Moren til Monika er spent på hvordan hun kommer til å reagere når hun for første gang skal møte sin tidligere samboer i retten.

Kristina Sviglinskaja

ALVOR: Kristina Sviglinskaja håper rettssaken blir en anledning for henne til å bli hørt. – Jeg har vel et inntrykk av at jeg ikke ble hørt til å begynne med, sier Sviglinskaja.

Foto: Runa Victoria Engen

Mandag starter rettssaken mot mannen som er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja. 34-åringen er en tidligere kjæreste av mor, Kristina Sviglinskaja. Når hun møter i retten blir det første gang hun sitter i samme rom som ham igjen.

– Jeg er mest redd for min egen reaksjon når jeg nå skal stå ansikt til ansikt med ham igjen. Det er den konfrontasjonen jeg frykter mest og tenker mest på. Jeg vet ikke hvordan det blir og hva som vil skje, sier Sviglinskaja til NRK.

Mandag 14. november 2011 kom Kristina hjem og fant datteren Monika Sviglinskaja (8) død i leiligheten der de to bodde, i Sund kommune på Sotra.

Moren fortalte politiet at hun mistenkte hennes tidligere samboer for å stå bak.

Politiet åpnet drapsetterforskning, men henla saken ni måneder senere. De mente åtteåringen, som ble funnet med et belte rundt halsen, hadde tatt sitt eget liv eller omkommet som følge av et uhell under lek.

INTERVJU: - Jeg er redd for hvordan det blir, sier Kristina Sviglinskaja før rettssaken. VIDEO av Monika som liten er gjengitt med tillatelse fra familien og TV2, vist i Dokument2 "Monikas mamma". FOTO Lars Christian Wallace. REDIGERING: Monica Ruiz Biern.

– Kjenner på frykt

Nesten tre år senere blir Kristina Sviglinskajas tidligere samboer likevel pågrepet, etter at nye DNA-undersøkelser knyttet 34-åringen til beltet.

Neste uke går en av de mest omdiskuterte kriminalsakene i nyere norsk historie inn i et nytt kapittel, når den 34 år gamle mannen må møte i Nordhordland tingrett i Bergen, tiltalt for drap.

Han er også tiltalt for å sende sjikanerende meldinger til moren. I tiden etter datterens dødsfall ble hun flere ganger kontaktet av personer som mente de visste hvem som drepte datteren hennes. De ville ha penger for å gi henne informasjon. Politiet mener de kan bevise at det var ekskjæresten som sendte meldingene, noe han benekter.

34-åringen har hele tiden sagt at han er uskyldig og skal forklare seg i retten fra mandag. Forsvareren hans har sagt at DNA-funn på Monika kan stamme fra tiden den tiltalte bodde i samme leilighet, og han har bedt DNA-eksperter undersøke dette.

Monikas mor sier at hun ennå ikke er sikker på hva som skjedde den mandagen i 2011, og hun ser fram til rettssaken for å få flere svar. Uansett blir det et sterkt møte med mannen hun og datteren bodde under samme tak med i flere måneder.

– Jeg kjenner jo på frykt og redsel. Jeg venter, men venting er vel en del av prosessen.

Monika Sviglinskaja

LIVLIG: – Hun var et fantastisk barn, veldig livlig, veldig smart. Det er sånn jeg kommer til å huske henne for alltid. Det er sånn jeg håper andre husker henne også, sier Kristina Sviglinskaja om sin avdøde datter.

Foto: Privat

– Ikke tiden for beskyldninger

Politiets etterforskning av Monika-saken har fått flengende kritikk i flere rapporter. Spesialenheten for politisaker ila i februar i fjor Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i forbindelse med etterforskningen.

«Det har vært en kollektiv brist når det gjelder å behandle spørsmålene i saken med nødvendig alvor og kvalitet», konkluderte Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus overfor NRK.

Kristina Sviglinskaja er imidlertid lite interessert i å snakke om feilene ved den opprinnelige etterforskningen, fordi det er «lite hun kan få gjort med det nå».

– Jeg sitter vel igjen med et inntrykk av at jeg kanskje ikke ble hørt til å begynne med. Nå føler jeg at jeg får virkelig en anledning til å si hva jeg hadde å si. Uten å tenke at jeg ikke blir trodd på, eller at jeg ikke blir tatt på alvor, sier Sviglinskaja.

Sammen med advokat Stig Nilsen har hun klaget på vedtaket som frikjente de ansvarlige for den første etterforskningen. Både den påtaleansvarlige og etterforskningslederen er kalt inn som vitner av forsvaret.

Moren skal følge med på deres forklaringer, men har ikke noe hun vil si om det nå.

– Senere kan det bli tid for å snakke om det, men ikke nå, sier Sviglinskaja.

8-åring funnet død

FUNNET DØD: Politiet rykket ut til Kristina Sviglinskajas leilighet, etter at hun fant datteren død like før klokken 16.00 14. november 2011.

Foto: Remi Presttun/Bergensfoto.no

Venter stort medietrykk

Tingretten venter at nærmere 50 journalister vil være tilstede under store deler av rettssaken. Bistandsadvokat Stig Nilsen legger ikke skjul på at den voldsomme oppmerksomheten rundt saken kan bli en ekstra påkjenning for moren.

– Vi har brukt mye tid på å gå gjennom sakens dokumenter, sier Nilsen om forberedelsene.

Nordhordland tingrett har brukt tid på å forberede partene på hvordan saken kan gjennomføres uten for mange forstyrrelser. De har også satt av et rom for videooverføring av rettssaken, slik at flere skal få mulighet til å følge den.

Sviglinskajas mor, og flere av hennes venner i Litauen, er innkalt som vitner i saken.

– Det er omfattende dokumentasjon i denne saken, vi har fokusert på det viktigste. Sviglinskaja ser fram til å forklare seg i retten og komme seg videre i denne saken.

– Verdens beste jente

Monika Sviglinskaja synger en sang om bestemor på en skole i Litauen.

MONIKA SYNGER: - Hun var veldig smart og veldig leken, sier Kristina Sviglinskaja om datteren Monika. Her synger hun en sang om bestemødre på en framvisning i Litauen. VIDEO: med tillatelse fra familien og fra TV2, vist i Dokument2 "Monikas mamma".

Svært mye har blitt sagt og skrevet om Monika Sviglinskajas død og om etterforskningen som fulgte. Lokalsamfunnet i Sund kommune fikk vite at Monika skulle ha tatt sitt eget liv, etter politiets henleggelse av saken.

Bildene av datteren har senere blitt forbundet med en politiskandale, og et mulig barnedrap. Det er ikke sånn moren ønsker at datteren skal bli husket.

– Hun var veldig smart, veldig leken. Hun var alltid blid og fornøyd, den aller beste jente og den aller beste datter. Det er sånn jeg kommer til å huske henne, og det er sånn jeg håper andre tenker på henne også, sier Sviglinskaja.

– For sånn var hun.

Håper på å finne fred

Det er satt av fire uker til rettssaken i Nordhordland tingrett. De første dagene skal den drapstiltalte ekssamboeren forklare seg, før det blir hennes tur. To dager er satt av til hennes forklaring. I retten vil de også vise fram bilder fra leiligheten, der hun selv fant datteren død.

– Jeg kjenner på frykt og redsel for hvordan det blir. Jeg har ventet lenge på dette og jeg venter fortsatt, men ventingen er vel en del av prosessen det også, sier Sviglinskaja.

Om drapssaken ender der, eller om det blir flere runder med etterforskning og rettssak, vet hun ikke. Uavhengig av det tror hun den kommende rettssaken kan bety slutten på en prosess, at hun «blir ferdig med noe».

– På en eller annen måte, ja, for dette har vart veldig lenge og det har virkelig slitt på meg. Sannsynligvis kan jeg gå over på et nytt nivå. Men om jeg klarer det, det vet jeg ikke, sier Sviglinskaja.

– Vi får leve og se.

Kristina Sviglinskaja og Stig Nilsen

STØTTE: Bistandsadvokat Stig Nilsen er en av flere støttespillere Kristina skal ha med seg i den kommende rettssaken. – Først og fremst moren min, så advokaten. Og kanskje noe venner jeg kan ringe, eller som vil komme, sier Sviglinskaja.

Foto: Runa Victoria Engen

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Se kampen fra 1. runde i cupen 18.04.18. Foto/teknikk: Rune Endre Larsen. Kommentator: Sindre Helgheim.