NRK Meny
Normal

Heikki Holmås mistet stefaren under terroren i Algerie. To uker senere døde også farfaren hans

Tøff tid for utviklingsminster Heikki Holmås (SV) og hans nærmeste. – Vi henger sammen og tar vare på hverandre, sier Heikki Holmås (SV) til NRK.no.

Heikki Holmås

VINTER I SORG: Statsråd Heikki Holmås har vært nødt til å begrave to nære familiemedlemmer den siste tiden.

Foto: NRK

– Vi begravde ham for to uker siden. Han var 91 år og hadde levd et rikt og godt liv. Han var mett av livet og sa: «Nå må dere ikke bli lei dere når jeg dør», forteller Heikki Holmås til NRK.no.

Tore Bech

DREPT I ALGERIE: Tore Bech (58), som døde under terrorangrepet i In Amenas,var statsrådens stefar.

Foto: privat

Ble boende hos besteforeldrene

De to hadde et svært nært forhold, fordi Holmås ble boende hos farmoren og farfaren i ungdomstiden mens pappa Stig Holmås og resten av familien flyttet til Portugal.

– Jeg gikk på videregående og hadde nettopp fått meg min første kjæreste, så jeg ble igjen hos dem. Faktisk var jeg så heldig å få bo sammen med farmor og farfar tre ganger. Det var veldig fint, vi ble nok mye bedre kjent enn vi ellers hadde blitt, sier statsråden.

– Livets gang

Han legger ikke skjul på at farfarens dødsfall var langt lettere å takle enn da familien i midten av januar mistet Tore Bech under terrorangrepet på Statoils gassanlegg i In Amenas i Algerie.

– Det er nå en gang livets gang at vi skal dø, det er det eneste som er sikkert her i livet. Men det er litt kjekkere når noen dør etter å ha levd et helt liv enn når det er mye ulevd liv igjen, sier Holmås.

LES OGSÅ: Fikk beskjed om at algeriske myndigheter ikke måtte angripe

Utviklingsministeren roser Statoil, Kripos og politiet for arbeidet opp mot de pårørende i tiden etter angrepet. Familien har fortsatt ikke fått et definitivt svar på hva som skjedde da Bech mistet livet, men opplyser at dette svaret er ventet å komme innen kort tid.

LES ALT OM TERRORANGREPET I ALGERIE HER.

Heikki Holmås på pårørendesenteret

TO BEGRAVELSER PÅ KORT TID: Heikki Holmås og hans kone Sunniva Pedersen på vei inn til Statoils pårørendesenter på Kokstad tidligere i vinter.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Håper informasjon vil gi ro

Bisettelsen til Tore Bech

TOK FARVEL: Heikki Holmås omtaler Tore Bechs begravelse som 'fin', hvor familie, venner og kolleger fikk snakke om gode minner.

Foto: Borny Baastad / NRK

– Vi har selv bedt om å vente med å få den informasjonen til Kripos og politiet har fått samlet alle bitene i puslespillet. Jeg vet i alle fall at jeg vil føle en trygghet og ro ved å få vite akkurat hva som skjedde, sier Holmås.

– Hvordan har familien det nå?

– Det går bra, vi henger sammen og tar vare på hverandre. Det er fryktelig trist for oss og alle andre som mistet noen de var glade i, sier Holmås.

– Jeg tror alle som mister folk overraskende kjenner på den samme typen tristhet som vi gjør nå. Men dette fikk jo også mye ekstra oppmerksomhet på grunn av de dramatiske omstendighetene, sier statsråden.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås