NRK Meny
Normal

Mener bergenspolitiet passes for dårlig på

– Bergenspolitiet lider av mangel på utlufting og korrektiver, sammenlignet med byer som Oslo, Stavanger og Trondheim, mener jusforsker.

Bjarne Kvam byline

KRITISK TIL POLITIET: Bjarne Kvam, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, mener politiet i byen i for liten grad påvirkes og irettesettes av kontrollorganer i hovedstaden.

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Bjarne Kvam er førsteamanuensis på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Han har fulgt bergenspolitiet tett i 25 år, både som jurist og krimjournalist i Bergens Tidende. Om halvannen uke begynner han som dommerfullmektig i tingretten.

– Politiet i Bergen har nok til tider hatt et ledelsesproblem, sier Kvam.

Slik jeg ser det lider Bergen av et «bakevje-syndrom» som antakelig rammer mer enn bare politiet.

Bjarne Kvam, UiB

Dårlig løst

Kvam dekket Åsane-drapet og Fagereng-saken, og husker godt politivoldssaken fra tiden før han selv begynte som krimjournalist.

Politihuset i Bergen

I BAKLEKSEN: – Jeg tror at problemene i bergenspolitiet avspeiler mekanismer som også andre virksomheter i Bergen lider av, i større eller mindre grad, sier UiB-forsker Bjarne Kvam.

Foto: NRK

– Uten å gå i detalj på konkrete saker, så kan man se at enkeltsaker er dårlig løst. Når flere enkeltsaker løses dårlig, kan det samlet sett bli et betydelig problem, sier han.

LES OGSÅ: – Tror dette er best for politidistriktet og de ansatte

– Det har innimellom stormet på politihuset i Bergen, og politimesteren har vært under press. Er dette noe man må regne med, eller skyldes det en kultur på huset?

– Hvis ukultur utvikler seg, vil det smelle iblant. Slik jeg ser det lider Bergen av et «bakevje-syndrom» som antakelig rammer mer enn bare politiet. Men politiet er selve navet i samfunnsmaskineriet, og garantisten for at samfunnet skal fungere. Når det ikke fungerer får politiet større oppmerksomhet enn andre etater, sier Kvam til NRK.

– For lite kontroll

Bjarne Kvam sammenfatter det han mener er Bergens kvalitetsproblemer i fire punkter:

  • Bergen ligger i en bakevje, og byen er ikke førstevalget for folk med ekstraordinært talent som ønsker å gjøre karriere.
  • Bergen ligger geografisk langt unna de kompetente kontrollorganene i Oslo og er ikke underlagt den samme nitide overvåkningen. I Oslo finner vi Stortinget, departementene, Høyesterett, Riksadvokaten, gjenopptakelseskommisjonen, og et sterkt intellektuelt miljø. Disse miljøene gir i sum et langt mer kompetent kontrollregime enn vi finner i Bergen.
  • De kompetente kontrollorganene i Oslo ser med skepsis på problemer i Bergen og tar dem ikke så høytidelig. Dette gjør at ukultur kan blomstre og eskalere mer enn hvis tilsvarende tendenser hadde utviklet seg i Oslo.
  • Bergen er en «øy av sivilisasjon» i et ødeland der man ikke får utlufting og korrektiver, sammenlignet med byer som Stavanger og Trondheim. Stavanger har både Bryne og Sandnes tett opptil seg, mens Trondheim har Levanger og andre miljøer.

LES OGSÅ: – Håper politiet tar kritikken på alvor

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.