Maktkampen pågår fortsatt i Bergen

Byrådsforhandlingene i Bergen er ennå ikke ferdige, nesten en måned etter kommunevalget.

Monica Mæland

GODE SAMTALER: Byrådsleder Monica Mæland (H) hevder samtalene mellom de tre partiene er konstruktive.

Foto: Marit Hommedal, Scanpix

– Vi har gode og konstruktive samtaler, men nå blir det en pause i forhandlingene fram til neste helg, blant annet på grunn av høstferie, sier byrådsleder Monica Mæland (H).

Frp, Høyre og KrF i Bergen har siden kommunevalget 12. september sittet i forhandlinger om å fortsette samarbeidet i fire år til.

Liv Røssland

TAPTE STORT: Frps Liv Røssland medgir at forhandlingene har tatt lang tid.

Foto: NRK
Filip Rygg, byråd for byutvikling, klima og miljø i Bergen kommune

FORHANDLER: Filip Rygg og Krf sitter i forhandlingene sammen med Høyre og Frp.

– Tar oss god tid

Byrådslederen vil ikke gå inn på innholdet i forhandlingene, men sier de har gode grunner for at de har valgt å bruke så lang tid.

– Vi har samarbeidet gjennom mange år, og vet hvor vanskelige temaene blir når hverdagen kommer. Derfor tar vi oss god tid til disse samtalene, sier hun.

– Er det lettere å forhandle på nytt etter så mange år med samarbeid?

– Det er lettere i den forstand at man kjenner politikkområdene, og man kjenner hverandre. Men det er også vanskeligere i den forstand at vi vet hvor utfordringene ligger, sier Mæland.

Gjorde brakvalg i Bergen

Høyre gjorde et knallvalg i Bergen, og fikk mer enn hver tredje stemme fra bergenserne.

Byrådskollega Frp mistet nesten halvparten av stemmene sine, og endte til slutt på 10,3 prosent, en halvering fra oppslutningen for fire år siden.

Likevel sitter de i forhandlinger sammen med Høyre og KrF. Sammen har de tre partiene 51,1 prosent av stemmene i Bergen.

Utelukker ikke brudd

Samtalene mellom de tre partiene har pågått i nesten en måned, og Mæland vil ikke utelukke at det kan komme et brudd i forhandlingene.

– Det kan alltid oppstå en situasjon som fører til et brudd, men det er jo mitt håp at vi skal komme i mål sammen, sier byrådslederen.

Dersom det blir brudd i forhandlingene han muligens Frp bli byttet ut med Venstre.

Da kan Bergen få et byråd satt sammen av Høyre, Venstre, KrF, med støtte av ett eller flere av småpartiene Byluftlisten, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi har brukt lang tid

Dersom det blir brudd i forhandlingene er det knapt med tid til å sette sammen et nytt flertall. Det nye byrådet skal konstitueres i bystyret 31. oktober.

Forhandlingsleder for Frp, Liv Røssland, medgir at forhandlingene denne gangen har tatt uventet lang tid.

– Vi er fullstendig klar over at vi har brukt lang tid, men den tiden har vi trengt, og vi trenger mer tid for å se om vi kan komme til en enighet, sier hun.

Gir ingen dato

Byrådsleder Mæland vil ikke si noe om når bergenserne kan forvente nyheter fra dem, men hun håper det vil skje kort tid etter høstferien.

– Det er vårt håp at vi så fort som mulig etter ferien har noe nytt å melde, men jeg kan ikke spekulere i noen dato, eller et tidspunkt rundt dette, sier hun.