Hopp til innhold

Kripos: – Monikas mor ble ikke tatt på alvor av politiet

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Kristina Sviglinskaja ga vesentlige opplysninger til politiet i mars 2012. Hun ble ikke tatt på alvor, mener Kripos.

Valerija, Kristina Sviglinskaja, Stig Nilsen

BLE IKKE HØRT: Kristina Sviglinskaja (midten) oppdaget at en parfyme var borte, men politiet forfulgte ikke saken. Her med moren Valerija og bistandsadvokat Stig Nilsen i retten.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

8. februar 2012, nesten tre måneder etter at Monika Sviglinskaja døde, fikk Kristina Sviglinskaja en melding på Facebook av en «Labas Visogero». I denne meldingen står det blant annet at det var tatt en parfyme av merket Million fra leiligheten.

Men hvordan kunne avsenderen vite dette? Kristina Sviglinskaja visste ikke selv at den var borte før hun var inne i leiligheten første gang etter dødsfallet, 24. mars 2012. Det opplyste politioverbetjent Tor Kallmyr fra Kripos i retten.

– Vår konklusjon er at bare gjerningsmannen, eller noen gjerningsmannen snakket med, kunne ha visst at parfymen var borte da meldingen ble sendt 8. februar, sa Kallmyr.

– Ikke tatt på alvor

Sviglinskaja fortalte politiet om parfymen i avhør 29. mars 2012, men Sviglinskaja følte ikke hun ble tatt på alvor.

Det mener heller ikke påtalemyndigheten etter å ha sammenlignet lydbåndet fra avhøret med den skriftlige rapporten. Opplysningen om når hun hadde vært inne i leiligheten, er ikke med i rapporten, selv om hun opplyser dette på lydopptaket.

– Hun ble ikke tatt på alvor i dette avhøret, sa aktor Benedicte Hordnes i retten tirsdag.

Parfyme

BORTE: En slik parfyme ble kjøpt av Kristina Sviglinskaja på Vestkanten 5. juli 2011 for 560 kroner. Den forsvant.

Kripos mener at «Labas Visogero» er Donatas Lukosevicius. Ett av hans mye brukte passord ga tilgang til Facebook-profilen som meldingen ble sendt fra.

Men koblingen til ekskjæresten Lukosevicius ble først oppdaget da Kripos ble involvert etter at saken ble gjenopptatt i 2014. I 2012 unnlot politiet å etterforske «Labas Visogero»-sporet.

– Meldingen fra «Labas Visogero» ble levert til politiet 09.02.12, men ikke lagt inn i sakspapirene før vi gjorde det i 2014, sa Kallmyr i retten.

Bare gjerningsmannen, eller noen gjerningsmannen snakket med, kunne ha visst at parfymen var borte.

Tor Kallmyr, politioverbetjent i Kripos

Trengte ikke Facebook-info

Hordaland politidistrikt var heller ikke interessert i arbeidet Kripos gjorde for å få informasjon fra Facebook om «Labas Visogero». I juli 2012 hadde Facebook endelig gitt lyd fra seg. De trengte en rettsanmodning fra norsk politi for å levere ut informasjonen.

Men da Kripos spurte Hordaland politidistrikt om de fortsatt ville ha Facebook-informasjonen, fikk de beskjed om at det ikke lenger var nødvendig.

Få måneder senere ble saken formelt henlagt.

Da påtaleansvarlig Sidsel Isachsen ble spurt om betydningen av «Labas Visogero»-meldingen i forrige uke, svarte hun dette:

– Alt ble vurdert ut fra det sentrale, nemlig åstedet. Meldingen ble ikke vurdert som at den kunne gi opplysninger som knyttet noen til åstedet.

Kallmyr presiserer at det ble gjort veldig mye godt politiarbeid i starten av etterforskningen.

– Men det skjedde svært lite etter mars 2012. Avhøret av Kristina i mars 2012 fremstår som et henleggelsesavhør, sa Kallmyr.