Knytter tiltalte til sentral Facebook-melding

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Fra farens hus i Litauen sendte drapstiltalte en Facebook-melding til Kristina Sviglinskaja som avslørte hvor mye han visste om saken, tror politiet.

Donatas Lukosevicius

AKTIV PÅ NETT: Donatas Lukosevicius har lagt igjen flere spor på nett. Politiet mener noen av dem knytter ham til drap.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Et innviklet nettverk av konti fra Facebook, Skype og e-post ble rullet opp av Kripos-spesialister i retten torsdag.

De har avdekket 51 konti som har vært i bruk av drapstiltalte Donatas Lukosevicius. 32 av dem ble gransket i etterforskningen etter Monika Sviglinskajas (8) død.

Etterforskerne viste hvordan de samme passordene og sikkerhetsspørsmålene går igjen, som sannsynliggjør at kontoene er knyttet til Lukosevicius.

De har også funnet trafikkdata på to PC-er som var disponert av Lukosevicius. Den ene var hans, den andre var Kristina Sviglinskajas PC mens de bodde sammen.

Mobilbilde fra Bidra

DATABEVIS: Mats Koteng (til v.) snakker med kollega Tor Kallmyr i Kripos før vitneprovet.

Foto: Christian Lura / NRK

Avslørte seg, mener politiet

Sentralt i saken mot Donatas Lukosevicius står en Facebook-melding fra «Labas Visogero», som betyr «hei ha det» på litauisk. I denne meldingen blir det fremsatt opplysninger om åstedet som politiet mener bare gjerningsmannen kunne kjenne til: At det ble stjålet gull og en spesifikk parfyme fra leiligheten.

Meldingen ble sendt 9. februar 2012, tre måneder etter at Monika døde. IP-adresser viser at kontoen «Labas Visogero» ble opprettet på Akropolis kjøpesenter i Siauliai i Litauen dagen før, mens meldingen ble sendt fra området der Lukosevicius' far bor, ikke langt unna kjøpesenteret.

Lukosevicius har selv hevdet at han dro fra Litauen 4. februar. På spørsmål fra forsvarer Aasmund Sandland sa aktor Benedicte Hordnes at det ikke finnes telefondata som kan bekrefte eller avkrefte om Lukosevicius faktisk var i Litauen da meldingen ble sendt.

– Men 7. februar ble det brukt et e-postpålogg i Litauen som tiltalte har erkjent er hans, påpekte Kripos-etterforsker Tom Flølo i retten.

Bevis gikk tapt

Politiet kan ikke med sikkerhet si at meldingen ble sendt fra farens hus. Det skyldes at dette aldri ble sjekket i politiets første etterforskning som endte med henleggelse. Kripos gikk inn i saken først i 2014, da saken ble gjenopptatt.

– I Litauen blir slike data lagret i ett år. Derfor var vi for sent ute, sier Kripos-etterforsker Mats Koteng til NRK.

Via en rekke andre konti mener påtalemyndigheten likevel å kunne bevise at Lukosevicius opprettet kontoen «Labas Visogero».